Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC) Logo del portal

Què és l'estàndard europeu de facturació electrònica

  • 10 de desembre de 2018
Image de la noticia

L'any 2014 la Comissió Europea va establir un estàndard europeu comú per a facilitar la facturació electrònica transnacional a empreses i administracions públiques. Així, a partir del pròxim mes d'abril, totes les administracions públiques estaran obligades a acceptar factures digitals seguint l'estàndard establit.

Tal com recull la Unió Europea en la Directiva 2014/55/UE, “existeixen diverses normes internacionals, nacionals, regionals i d'ús particular relatives a les factures electròniques actualment utilitzades en els Estats membres”. Així mateix, cap norma preval i la majoria no són interoperables entre si.

Així, amb l'objectiu d'eliminar barreres, la Comissió Europea va establir com a objectiu desenvolupar “una norma europea comuna per al model de dades semàntiques dels elements essencials d'una factura electrònica bàsica”.

D'aquesta manera i gràcies a l'establiment d'un únic estàndard, qualsevol proveïdor podrà emetre factures electròniques a qualsevol administració pública europea. Fins ara, cada país, o en alguns casos cada regió, establia les seues pròpies normes, la qual cosa suposa un increment de costos i traves burocràtiques.

Projecte POOL-TSPs

El projecte POOL-TSPs, coordinat per l'Institut de Robòtica de la Universitat de València, és una de les accions finançades per la Comissió Europea que contribuirà a la construcció del mercat únic europeu. Així, gràcies a aquest projecte, els 10 proveïdors *EDI que participen actualitzaran les seues solucions de facturació electrònica per a adaptar-se a l'estàndard europeu EN.

D'aquesta manera, els clients que ja utilitzen els serveis d'AdValvas (Bèlgica), Aksesspunkt (Noruega), Babelway (Bèlgica), Datajust (Països Baixos), Celtrino (Irlanda), Officient (Dinamarca), Unimaze (Islàndia), eConnect (Països Baixos), Viaduct (Suècia), o IN.TE.S.A. (Itàlia), també podran tramitar les seues factures amb qualsevol administració pública o empresa privada que complisca amb l'estàndard europeu.