Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC) Logo del portal

EUCAIM reforça la relació entre intel·ligència artificial i salut en la “IV Trobada IA & Desenvolupament Humà”

  • 30 de gener de 2024
Image de la noticia

La “IV Trobada IA & Desenvolupament Humà. L'economia de la IA: els reptes de l'AI Act”, organitzat per la Càtedra de Privacitat i Transformació Digital Microsoft-Universitat de València, en col·laboració amb la Càtedra Legaltech & Intel·ligència Artificial Minsait, va acollir la ponència “IA en Salut”, relacionada amb el projecte Federació Europea d'Imatges del Càncer (EUCAIM), entre altres xarrades; i va comptar amb la presència dels investigadors del IRTIC Ricard Martínez, qui va ser codirector de l'esdeveniment, i Alma Virto, qui va exercir com a secretària científica d'aquest. El congrés es va desenvolupar els dies 25 i 26 de gener i la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, va participar en la seua clausura juntament amb Maria Vicenta Mestre Escrivá, Rectora Magnífica de la Universitat de València.

EUCAIM és una iniciativa pionera que té com a objectiu potenciar la imatge i la intel·ligència artificial (IA) cap a la medicina de precisió per als pacients amb càncer i els ciutadans europeus que reuneix 76 socis de 14 estats membres de la UE, entre els quals la Universitat de València proporciona suport en matèria legal, sobretot en privacitat, protección de dades i ciberseguretat.

La xarrada “IA en Salut” va comptar amb la participació de Julián Isla, fundador de Fundació 29 i membre de Comité de Medicamentes Orfes (COMP) de l'Agència Europea de Medicaments (EMA); Juan González-García, de Healthy Cloud, doctor en Ciència de Dades i Biocomputació, de la unitat de Biocomputació de l'Institut Aragonés de Ciències de la Salut (IACS); i Leonor Cerdà Alberich, investigadora en el projecte EUCAIM. Van moderar Ricard Martínez, professor de Dret Constitucional i director de la Càtedra de privacitat i Transformació Digital Microsoft- Universitat de València i membre de l’IRTIC, així com coorganitzador de l'esdeveniment al costat del també professor Rafael Marimón.

El projecte EUCAIM abordarà la fragmentació dels repositoris d'imatges de càncer existents i establirà un Atles distribuït d'Imatges de Càncer amb més de 60 milions de dades anonimitzades d'imatges de càncer de més de 100.000 pacients, accessible a metges, investigadors i innovadors de tota la UE per al desenvolupament i l'avaluació comparativa d'eines d’IA fiables.

La infraestructura es completarà a més amb estudis observacionals d'hospitals (21 centres clínics en 12 països de la UE), inclourà imatges clíniques i es vincularà amb dades patològiques, moleculars i de laboratori, i s'ampliarà almenys a 30 proveïdors de dades distribuïdes de 15 països al final dels 4 anys del projecte. Les solucions d’IA federades s'entrenaran en els magatzems de dades dels hospitals, mantenint la privacitat de les dades.

Així mateix, la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, va afirmar en la clausura de l'esdeveniment que la intel·ligència artificial és “una eina potentíssima per a ajudar-nos a resoldre els grans reptes socials, econòmics i mediambientals del nostre temps”.

En aquest sentit, va afegir la ministra, “farem possible que la IA contribuïsca al gran progrés de la nostra civilització, només si exercim un autèntic lideratge polític sobre les transformacions tecnològiques sense control, que anteposen els beneficis particulars als de la societat”. “Volem una IA que ens ajude a prendre millors decisions, perquè això ens permetrà millorar la vida de les persones”, va assenyalar Morant.

EUCAIM està cofinançat per la Unió Europea mitjançant l'acord de subvenció número 1011100633. Les opinions expressades són responsabilitat exclusiva dels autors i no reflecteixen necessàriament les de la Unió Europea. Ni la Unió Europea ni l'autoritat que concedeix la subvenció poden ser considerades responsables d'aquestes.