Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC) Logo del portal

IRTIC: donant suport tècnic a WELLBASED en el compliment del marc regulador en protecció de dades

  • 12 de febrer de 2024
Image de la noticia

El projecte Wellbased ha celebrat una reunió de consorci els dies 7 i 8 de febrer a Edirne, Turquia, en la qual l'equip de privacitat i seguretat d’IRTIC, integrat en LISIITT, ha continuat contribuint des de la seua responsabilitat al desplegament del projecte. En aquest context, des del punt de vista jurídic, Ricard Martínez i Ànima Virto van exposar els resultats aconseguits pels diferents partners en la garantia d'un tractament de dades personals sota els paràmetres establits pel Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) i els alts estàndards ètics de la investigació en l'àmbit de la salut.

Francisco Soriano, expert en seguretat de l'equip, va continuar amb la tasca de consolidar el marc d'aquest valor essencial per a garantir la confidencialitat, integritat i disponibilitat, així com la resiliència dels sistemes d'informació.

Wellbased és un projecte europeu, liderat per les Naus, que té per objectiu estudiar la vinculació entre la pobresa energètica i els problemes de salut de les persones i contribuir a la futura definició de polítiques públiques en aquestes matèries. Per a això, s'arrepleguen dades dels participants que desitgen contribuir en l'anàlisi.

Aprendre des de les dades, intervindre en entorns de vulnerabilitat energètica i en diferents països obliga a un ferm compromís amb la garantia dels drets de les persones que voluntàriament decideixen com a subjectes de la investigació.

Es tracta d'un projecte que implica la recollida de categories especials de dades -dades bàsiques i regulars de salut de les persones participants-, mesurar el consum energètic i sensoritzar habitatges, i realitzar interaccions directes amb els participants i intervencions. Amb això, es generaran conjunts de dades que permeten oferir respostes capaces d'orientar les polítiques locals en aquesta matèria.

Des del seu disseny, Wellbased va definir un profund compromís amb la garantia dels drets de les persones i, particularment, el seu dret fonamental a la protecció de dades i a la intimitat. Per a això, s'han implementat diferents polítiques centrades en l'enfocament de riscos que proposa RGPD que culminaran en un futur amb la generació de conjunts de dades anonimitzades i susceptibles de reutilització.

En la recta final del projecte, a més de la implementació dels sistemes d'informació en els equips d'investigació i els responsables del tractament locals, s'abordarà l'auditoria dels processos i l'obtenció de lliçons apreses. En aquest sentit i en el context de l’Urban Health Cluster en el qual s'integra Wellbased, IRTIC desplega una anàlisi sobre la percepció i condicions per al compliment de RGPD en un pla transeuropeu, i els reptes en la construcció d'espais de dades en l'àmbit municipal.