Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC) Logo del portal

Un projecte en el qual col·labora l'IRTIC permet a proveïdors de l'administració pública agilitar la tramitació de factures electròniques

  • 7 de juny de 2019

L'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Comunicació (IRTIC) de la Universitat de València, en el Parc Científic, ha coordinat un projecte europeu l'objectiu del qual ha sigut actualitzar les solucions de 10 proveïdors EDI perquè siguen compatibles amb l'estàndard europeu de facturació electrònica. El projecte POOL-TSPs ha aconseguit que els clients d'aquests proveïdors EDI complisquen amb la normativa europea (EN) i puguen intercanviar factures electròniques amb entitats d'altres Estats Membre.

Actualment, existeix una diversitat de normes a nivell internacional, nacional o regional sobre l'ús de factures electròniques, la qual cosa dificulta les transaccions internacionals de les empreses. Això suposa també un augment dels costos i una major inseguretat jurídica per als proveïdors ja que, a vegades, el sistema utilitzat en un país no és compatible ni acceptat en un altre país.

El projecte POOL-TSPs ha aconseguit que els sistemes de 10 proveïdors EDI –“Electronic Data Interchange providers”, – de Bèlgica, Irlanda, Dinamarca, Noruega, Països Baixos, Suècia, Itàlia i Islàndia siguen compatibles entre si i segurs. Per a això, els 10 proveïdors EDI participants han adaptat i validat les seues solucions de facturació electrònica per a complir amb la Directiva 2014/55/EU. D'aquesta manera, Europa impulsa una unificació que abasta tant el contingut de les factures com el format i el llenguatge utilitzat, així com el mètode de transmissió.

Beneficis de la facturació electrònica

Europa aposta per fer un salt tecnològic que permeta realitzar l'e-Procurement, és a dir, la gestió electrònica de tot el procés comercial entre l'administració pública, els seus proveïdors i clients. L'objectiu final no és només digitalitzar l'enviament, sinó també la recepció i tractament de les factures.  Les eFactures permeten la recepció automatitzada i l'aprovació de factures a través de mecanismes per a contrastar la informació i integrar l'eFactura en el sistema comptable de manera automàtica.

Per a això, la Innovation Networks Executive Agency (INEA) de la Unió Europea ha llançat diverses línies de finançament a través del mecanisme CEF (Connecting Europe Facility).

POOL-TSPs, que finalitza aquest mes de juny després de la realització exitosa dels tests d'interoperabilitat entre els membres del consorci, demostrarà que les solucions dels proveïdors EDI estan preparades per a l'intercanvi transfronterer de factures electròniques en format EN. Aquest un dels cinc projectes CEF Telecom amb els quals el grup d'investigació LISITT (IRTIC) contribueix a reforçar el mercat digital únic dins d'aquesta línia de finançament europeu.

Projectes CEF

Els projectes CEF són l'instrument de la Comissió Europea per a fomentar el creixement, l'ocupació i la competitivitat de la Unió Europea. Aquests projectes pretenen finançar la creació de xarxes transeuropees d'alt rendiment, sostenibles i eficients en àmbits tan diversos com el transport, l'energia o els serveis digitals.

The content of this publication does not reflect the official opinion of the European Union