Logo de la Universdad de Valencia Logo Facultad de Magisterio Logo del portal

Mancomunidad Río Lempa

  • 17 mayo de 2024

Proyecto Mancomunidad Trinacional Fronteriza Río Lempa (Guatemala, El Salvador, Hondures)

Responsable: Xavier Mínguez López

Formació del professorat en contextos vulnerables (2024-2025)

Recentment s’ha aprovat la concessió d’una nova ajuda del Vice-rectorat de Sostenibilitat, Cooperació i vida Saludable en la seua VII Convocatòria de Projectes al Desenvolupament de la Universitat de València. L’ajuda estarà present a la Mancomunidad Trinacional Fronteriza Río Lempa que inclou municipis fronterers a El Salvador, Hondures i Guatemala. En aquesta convocatòria es continuarà amb la formació del professorat iniciada a la VI convocatòria, especialment en l’àmbit de la prevenció de la violència de gènere i de l’animació lectora. Per a tal fi, es dotarà a la xarxa d’Escoles Solidàries conformada al Trifinio amb llibres per a les biblioteques escolars que, juntament amb la formació, s’espera que millore l’educació literària i l’educació en general de la població escolar. També s’ajudarà als joves que participen en el programa d’arts amb tallers específics. Finalment, s’espera llançar un diplomat amb la col·laboració de les universitats San Carlos de Guatemala i Universidad Pedagógica Francisco Morazán (Hondures) per als docents de la zona que funcione com a una formació permanent que pal·lie les mancances formatives dels i les docents.

A la Mancomunitat es va celebrar el 29 i 30 de juliol el Seminario Internacional de Políticas Públicas Locales para el Desarrollo de Comunidades Educativas en el Trifinio Centroamericano. Al seminari va participar la Facultat de Magisteri en tant que co-organitzadora i també amb la participació de dos comunicacions (hi havia prevista una tercera però no va poder ser per qüestions d’organització del professor implicat).

El seminari va ser un èxit de participació i el professorat va valorar molt positivament l’encontre i els continguts.

En el marc del seminari també es va celebrar una reunió amb Universidad de San Carlos, centre CUNORI (Guatemala) i la  Universidad Pedagógica Nacional Francisco Morazán (Honduras) per tal de veure possibles col·laboracions futures. En aquesta reunió es van concretar algunes línies d’investigació d’interés per a totes tres universitats i les possibilitats de fer projectes conjunts.

D’altra banda, també es va concretar el programa del diplomat (curs de postgrau) que s’oferirà al professorat de la zona, especialment mestres de zones rurals, per tal de completar la seua formació. En aquest diplomat, la Facultat de Magisteri també tindrà  una presència important.

A l’encontre van participar unes 50 persones entre professorat, alcaldes, vicealcaldes i representants d’altres institucions. Va haver un total de 31 ponències, 24 de docents d’escoles que van compartir experiències i 8 de professorat universitari de les universitats implicades, tècnics de la Mancomunidad i de l’ONGD Escoles Solidàries. Aquestes 31 ponències van comptar amb una gratificació per tal de facilitar l’assistència.

L’encontre es va completar amb diverses reunions amb institucions i escoles:

  • Alcaldia i escola de Candelaria de la Frontera (El Salvador). Vam celebrar una reunió amb l’equip docent de l’escola que ens va contar la dura realitat de l’escola rural a El Salvador. Posteriorment, tinguérem un dinar amb l’alcalde i alguns regidors i regidores per tal de constatar les dificultats d’una població menuda allunyada de les capitals.
  • Escola Las Sopas (Guatemala). En aquest cas, poguérem veure les condicions en les quals s’imparteix docència en una comunitat aïllada per les crescudes del riu i l’absència de carretera asfaltada (o de carretera en general).
  • Reunió amb l’alcaldessa d’Esquipulas. L’alcaldessa i el tinyent d’alcalde ens van informar de l’acció municipal al municipi d’Esquipulas. Es dona la circumstància que l’alcaldessa era mestra d’escola.
  • Llista docents que van rebre gratificació per la seua intervenció al del Seminario Internacional de Políticas Públicas Locales para el Desarrollo de Comunidades Educativas en el Trifinio Centroamericano (Esquipulas, Guatemala).

Enllaç al web de la MTFRL: https://www.trinacionalriolempa.org/

Seminari internacional i reunions diplomat MTFRL (fotos)

https://www.trinacionalriolempa.org/mtfrl/noticias/658-concluye-seminario-internacional-de-politicas-publicas-locales-para-el-desarrollo-de-comunidades-educativas-en-el-trifinio-centroamericano

https://www.trinacionalriolempa.org/mtfrl/noticias/657-organizan-primer-diplomado-trinacional-para-docentes-de-la-region-trifinio

Imágenes: