
L’ajuntament d’Olocau rebrà 30.030 euros de la Diputació de València per a la conservació i la promoció del poblat emmurallat “El puntal dels Llops”, inclòs en la Ruta dels Ibers i declarat BIC (be de interès cultural) el passat 13 de gener.
4 de de març de 2016
L’ajuntament d’Olocau rebrà 30.030 euros de la Diputació de València per a la conservació i la promoció del poblat emmurallat “El puntal dels Llops”, inclòs en la Ruta dels Ibers i declarat BIC (be de interès cultural) el passat 13 de gener. El diputat delegat de Cultura, Xavier Rius, va destacar que aquesta ajuda «contribueix a mantenir el patrimoni arqueològic valencià i a donar-lo a conèixer amb la importància que té».
El alcalde del municipi, Antonio Ropero, va agrair la sensibilitat mostrada per l’administració provincial amb aquest projecte. El mateix, també va voler apuntar que durant aquest any ja són 1200 persones les que han visitat el jaciment arqueològic i que en referència a aquest aspecte les autoritats locals han ampliat la seua oferta turística amb visites familiars, teatralitzades o inclòs visites nocturnes a les nits d’estiu i que totes aquestes estaran monitoritzades per dos arqueòlegs valencians que serviran de guia als visitants.
El poblat ibèric del Puntal dels Llops és un assentament que data del segle V a. C. i està ubicat en la Serra Calderona, en el terme municipal de Olocau, en la comarca de Camp de Túria. El jaciment conta amb una muralla i una torre que el situen com una xicoteta fortalesa de 960 metres quadrats. Forma part de un conjunt global defensiu i de vigilància de la ciutat de Edeta i esta considerat com un dels millors exemples de Atalaya de època ibèrica. La estructura interna del poblat és ben senzilla, conta amb 17 habitacions que se obrin en un carrer central que recorre longitudinalment tot el assentament.
El jaciment ja va ser catalogat a principis del segle XX pel Servei de Recerca Prehistòrica (S.I.P.). Va ser excavat per Helena Bonet i Consuelo Mata entre els anys 1979 i 1988, amb el respatller científic i el finançament del S.I.P. En 1988 es va emprendre un projecte pioner a la Comunitat Valenciana consistent en la consolidació de les estructures de maçoneria dels departaments, muralles i torre, sota la direcció del Museu de Prehistòria de València i el finançament del Ministeri de Cultura i la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.