Un equip d'estudiants format per components del Màster d'Enginyeria Química (Álvaro Carceller, Alejandro Ríos, Alejandro Gamir) i estudiants del Grau de Bioquímica i Ciències Biomèdiques (Martina Carceller) i del Grau en Administració i Direcció d'Empreses (Andrea Lara), han aconseguit passar a la següent fase del concurs MOTIVEM, a través de la proposta MASKZYME. La proposta està coordinada pel professor del Departament d'Enginyeria Química, Dr. Josep D Badia, en col·laboració amb la professora del Departament de Microbiologia i Ecologia, la Dra. Chelo Pina.
MaskZyme sorgeix com a solució a l'increment de residus plàstics a causa de la deixalla incontrolada de màscares higièniques, l'ús de les quals s'ha magnificat a conseqüència de l'actual pandèmia mundial. En resum, MaskZyme és una màscara higiènica basada en fibres de poli (etilen tereftalato) (PET) i que poden tardar de 100 a 1000 anys a desintegrar-se de manera natural. Gràcies a la microencapsulació d'un enzim capaç de degradar el plàstic (PETasa), pot aplicar-se una valoració dels seus residus en el marc de l'economia circular, amb el doble avantatge de reduir residus derivats de l'ús massiu de màscares, i poder obtindre els monòmers inicials del PET, etilenglicol o àcid tereftàlic per a, posteriorment, tornar a obtindre el plàstic de partida, sense necessitat de consumir nous recursos petrolífers.
L'origen de MaskZyme es va generar en l'assignatura de Gestió Integral de la Qualitat, la Seguretat i la Innovació del Màster d'Enginyeria Química, i va guanyar el premi al treball més innovador del Taller de IQ-Innovació que es va celebrar el gener passat. En aquesta nova versió de MaskZyme, han aportat noves perspectives des d'altres disciplines per a poder oferir una solució més completa i integral.
MOTIVEM és un programa que desenvolupa la Universitat de València en col·laboració amb ADEIT, sota la direcció del Vicerectorat d'Ocupació i Programes Formatius. El seu objectiu és secundar l'esforç del professorat de la Universitat de València estimulant la creativitat de l'alumnat i coordinant el desenvolupament d'idees en equip. Aquesta acció formativa permet a l'alumnat de la Universitat de València posar en pràctica una sèrie de competències amb l'objectiu de millorar la seua ocupabilitat futura. Iniciativa, creativitat i comunicació els ajudaran a generar, desenvolupar i presentar les idees en equip. Una experiència molt enriquidora que, sens dubte, reforçarà les competències professionals de l'equip MaskZyme.
Images: