Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Ciències Odontològiques Logo del portal

La SESPO reclama una major equitat en la salut oral pública

La Societat Espanyola de Epidemologia i Salut Pública va organitzar el passat 23 de maig una jornada de conscienciació i desenvolupament del sector públic de l'odontologia.

26 de de maig de 2016

Països amb un sistema d'Estat de Benestar, com Espanya, compten amb un valor afegit i un avantatge sobre altres països: seguretat social i salut pública de qualitat. Aquesta característica permet als ciutadà espanyols rebre tractaments bàsics i mantenir un nivell de vida alt; un luxe que moltes altres persones a tot el món no es poden permetre.

No obstant açò, com és habitual, tot sistema es pot millorar. La salut pública espanyola és bastant alta, però presenta certes manques en alguns camps; especialment en el camp de l'Odontologia. Per aquest motiu, professionals de l'Odontologia pública espanyola es van reunir dilluns passat 23 de maig en Alcàsser de Sant Joan, a Ciudad Real, per a discutir les deficiències i les perspectives de futur de la salut oral a Espanya.

La jornada va estar organitzada per la Societat Espanyola de Epidemologia i Salut Pública Oral (SESPO). Aquesta societat científica organitza, a més, congressos nacionals anuals per a potenciar i millorar la salut pública espanyola.

L'esdeveniment va coincidir amb el 25 aniversari que s'abordara el primer Programa d'Atenció Dental Infanto-Juvenil d'Espanya, més concretament, al País Basc. Aquest punt de partida resulte perfecte per a abordar les limitacions i les desigualtats que es donen en el camp i el tractament de la salut oral espanyola.

Els professionals van posar de manifest les desigualtats en salut oral dels espanyols, hagut de, en gran manera, al fet que els procediments per a palejar-les depenen, majoritàriament, de la voluntat política dels governs. El reclam principal va ser que el Ministeri de Sanitat escolte les propostes de la comunitat odontològica, que porta anys ideant plans de futur de la manera més efectiva i menys costosa.

Algunes de les propostes que es van posar sobre la taula van ser: l'avaluació mitjançant enquestes nacionals periòdiques de la situació bucal dels espanyols; dur a terme intervencions comunitàries d'educació per a la salut oral; establir protocols de cura oral de l'embarassada, el nounat i el xiquet fins als 5 anys; i continuar amb les prestacions infanto-juvenils fins als 15 anys.

Els professionals també van encoratjar a la ciutadania a presentar la seua disconformitat de manera col·lectiva i organitzada, no solament de manera individual de cara als professionals odontòlegs; ja que, d'aqueixa manera, es perd l'impacte i l'efecte de comunitat.

De la mateixa manera, la jornada també es va centrar a treballar sobre els errors passats, pels quals l'odontologia es va centrar en el sector privat en lloc d'intentar formar part del teixit sanitari públic.