
Aquest document naix per la necessitat de recollir, estructurar i informar públicament sobre les mesures que proposa el nou model de gestió empresarial, basat en la responsabilitat social corporativa de l’empresa, en consideració a l’entorn social amb el qual es relaciona.
21 de de juny de 2016
El model empresarial imperant, fins fa relativament poc, sempre ha sigut la necessitat per a l’empresa de generar productes i, per tant, beneficis per als accionistes sense prestar atenció a altres criteris, o en tot cas fent-lo perquè la llei així ho establia. No obstant això, actualment aquest model s’ha quedat obsolet respecte a una societat cada vegada més exigent.
D’aquesta forma, s’imposa un nou model de gestió empresarial basat en el respecte cap a les persones, els valors ètics, la comunitat i el medi ambiente; però, sobretot, que garantisca la seua sostenibilitat en el futur. Això explica la importància que se li està atorgant a la coneguda com Responsabilitat Social Corporativa (RSC), una forma diferent d’enfocar l’activitat de l’empresa, a la que cada vegada més companyies s'acullen, conscients de la importància que açò té per a la seua supervivència.
S’imposa un nou model de gestió empresarial basat en el respecte cap a les persones, els valors ètics, la comunitat i el medi ambiente
En aquest sentit, segons publica el grup empresarial de professionals Cerem, és necessari aclarir que no es tracta d’un llavat d’imatge o impostura, ja que això pot tornar-se en contra de l’entitat. El nou model es caracteritza per ser una autèntica conscienciació de les noves necessitats de la societat en la qual es troba. Així mateix, la companyia accepta i compren que ja no es tracta de la recerca del mer benefici econòmic, ara ha d’assumir “la integració d’un “ecosistema” del qual forma part”, tal com subratlla en la seua pàgina Cerem.
Com a resultat del compromís de l’empresa amb la seua responsabilitat social corporativa, naix un nou document que replega les noves mesures empleades i, a més, serveix per a informar. El document toma forma en les conegudes com memòries de sostenibilitat.
Naix un nou document que replega les noves mesures empreses: memòries de sostenibilitat
Aquestes memòries, són més que la simple exposició pública de l’activitat sostenible de l’empresa, “es tracta d’una forma de mesurar l’eficiència amb la qual afronta els reptes de sostenibilitat”, explica Cerem. Així, en la memòria de sostenibilitat apareixen els impactes negatius i positius, informació que ajuda a millorar l’estratègia de l'activitat productiva de l’empresa. Per tant, aquest document constitueix un mitjà d’informació sobre les conseqüències de l’activitat empresarial, però també un pla de futur.
Aquestes memòries, són més que la simple exposició pública de l’activitat sostenible de l’empresa, “es tracta d’una forma de mesurar l’eficiència amb la qual afronta els reptes de sostenibilitat”
EL GRI G4:
A l’hora de realitzar aquestes memòries, que responen al compromís de l’empresa amb la seua responsabilitat social corporativa, el model que major èxit té és el desenvolupat pel Global Reporting Iniciative (GRI).
Es tracta d’un organisme internacional independent, fundat per les organitzacions Ceres i el Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient, i la seua missió és bàsicament impulsar l’elaboració de memòries de sostenibilitat en tot tipus d’organitzacions i governs. De manera que, centra la seua labor a fer entendre a aquests com comunicar l’impacte de la seua activitat econòmica en el medi ambient, els drets humans, o la corrupció, entre altres.
La seua missió és bàsicament impulsar l’elaboració de memòries de sostenibilitat en tot tipus d’organitzacions i governs
Per a això, aporta el conegut com “marc GRI”, que es compon de guies amb indicadors perquè les empreses puguen mesurar l’efectivitat de la seua responsabilitat social, suplements sectorials i protocols tècnics. A més, aquest mètode d’elaboració vincula la validació per un tercer independent que incrementa la seua credibilitat.
L’última modificació que aquest organisme va dur a terme en matèria de memòries de sostenibilitat, fou en 2013 amb la creació del GRI G4. Les novetats introduïdes foren:
- Major rellevància del concepte: materialitat.
- Ja no es distingeix entre indicadors principals i addicionals.
- Se suprimeix l’obligatorietat d’informar sobre indicadors sectorials.
- Sols s’informarà sobre indicadors que siguen materials al seu àmbit geogràfic.
- Cal informar del procés que ha seguit l’empresa per identificar els seus aspectes materials i l’abast d’aquests.
Per a la difusió d’aquestes memòries sostenibles, és cada vegada més freqüent l’ús de mitjans més directes, visuals i cridaners, enfocats al públic en general no solament a l’empresa i els seus grups d’interés. Tot açò sense perdre qualitat informativa.
Per a més informació consulta la web de Cerem.
Publicat per: Verónica Cañizares Ramos