Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Continguts i Formats Audiovisuals Logo del portal

Miquel Francés: “La futura radiotelevisió valenciana té una ocasió especial per a poder crear un nou model plenament connectat amb l'entorn digital”

Miquel Francés: “La futura radiotelevisió valenciana té una ocasió especial per a poder crear un nou model plenament connectat amb l'entorn digital”

Miquel Francés, director del Màster Universitari en Continguts i Formats Audiovisuals i Director del Taller d’Audiovisuals (TAU) va escriure el passat 1 de juliol en la pàgina web del Levante-EMV una interessant reflexió sobre la constitució del nou ens públic de la radiotelevisió valenciana.

 

6 de de juliol de 2016

El camí recorregut per alguns ents radiotelevisius autonòmics espanyols en els últims anys ha empobrit l'espai públic de la comunicació audiovisual de proximitat espanyola. El tancament d'alguns dels segons canals, la reestructuració dels antics organigrames de molts dels ens fundacionals o els Expedients de Regulació d'Ocupació (ERE) van suposar el fos a negre de la nostra radiotelevisió valenciana.

Davant la precarietat del sistema comunicatiu públic valencià, la futura radiotelevisió valenciana té una ocasió especial per a poder crear un nou model plenament connectat amb l'entorn digital. Ha arribat el moment d'aprovar el marc regulatori del servei públic de radiotelevisió amb el màxim consens possible, a fi d'integrar el conjunt de la producció audiovisual valenciana en un model de finançament estable i una gestió professional i independent del poder polític. Est és el gran repte per a garantir el servei públic audiovisual amb totes les seues conseqüències socials, culturals, lingüístiques i empresarials, des del manteniment de la universalització informativa, la independència ideològica i la lliure accessibilitat.

La constitució d'aqueixa nova gobernanza i la creació dels respectius organismes d'adreça i control de la nova corporació han de donar pas a un nou model radiotelevisiu públic, eficaç i transparent. Organisme que haurà de seleccionar i contractar als millors professionals, tenint en compte la llei de contractació laboral de qualsevol empresa pública. Segur que, des de la lliure concurrència, molts dels grans professionals de l'antiga RTVV reuneixen el requisit.

Pròxims passos

La llei sobre la nova Radiotelevisió Valenciana es votarà en el ple dels Corts el pròxim 14 de juliol, l'últim ple ordinari d'aquest període de sessions. El 27 de juliol es triaran en ple extraordinari als membres del Consell rector de RTVV que correspon designar a la Càmera.

Com ja us avançarem, el dilluns 9 de maig es va aprovar en Els Corts valencianes la proposició de llei sobre la reobertura de l'ens públic, que es dirà Corporació Valenciana de Mitjans de comunicació i que està previst que comence a emetre a la fi de 2016.

Un Consell Rector format per deu persones serà el màxim òrgan de govern del nou ens. La principal diferència pel que fa a l'anterior organisme format quasi íntegrament per parlamentaris del PP, és que els membres d'aquest nou consell seran designats pels partits polítics, organismes externs i treballadors.

Una altra de les novetats de la proposició de llei serà la creació d'un Consell de la Ciutadania que assessorarà sobre els continguts i la programació, i que estarà capacitat per a emetre un informe mensual no vinculant.

Quant a l'elecció dels professionals, ara com ara es desconeix com serà el procediment de selecció, però el comitè d'experts parla d'una plantilla que rondarà els 800 treballadors.

Etiquetes RTVV , televisió