Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Continguts i Formats Audiovisuals Logo del portal

Quines són les 10 millors pel·lícules del 2016?

Top 10

Has fet una classificació de les pel·lícules que més t'han agradat aquest any? La revista Time sí. Coneix quins han estat els deu llargmetratges que la prestigiosa revista ha triat com els millors. 

19 de de desembre de 2016

1. Moonlight, de Barry Jenkins.

Sobre la pel·lícula podem trobar referències com "la pel·lícula atrau a diversos nivells, però és també una obra de gran delicadesa, un film que t'arrossega com una suau onada per deixar-te en un lloc que mai esperes [...] Cada xicotet detall compta en aquesta entusiasta pel·lícula". 

Per a aquells que no coneguen la sinopsi, Moonlight és un drama de 111 minuts protagonitzat pel jove Chiron, de Miami, que durant la guerra dels cartels de la droga als suburbis de la ciutat va descobrint la seua homosexualitat.  

Al llarg de l'any el film ha aconseguit al menys 13 premis o nominacions, entre els quals destaquen els premis Gotham a millor pel·lícula, guió i repartiment o el British Independent Film Awards (BIFA) a millor pel·lícula internacional.

 

2. Paterson, de Jim Jarmusch

En aquest cas trobem referències com "Adam Driver ofereix una actuació meravellosa [...] Jim Jarmusch ha escrit una carta d'amor a les nostres confuses i impresionants ciutats d'Estats Units, i mostra com les coses que fem al nostre temps lliure poden arribar a definir allò que som". 

Paterson és un drama sobre un conductor d'autobús i poeta aficionat anomenat Paterson, que viu a Paterson, New Jersey. El llargmetratge va tindre tres nominacions als Premis Gotham a millor pel·lícula, guió i actor

 

3. Loving, de Jeff Nichols

"L'enfocament precís de Nichols fa que 'Loving' siga immediata i vital. La pel·lícula ens recorda que els canvis a sovint ocorren als marges de la societat". Així fa menció Time a aquest llargmetratge, un drama-romanç basat en la història real de Mildred i Richard Loving, una parella casada en Virgínia en 1958. La parella interracial fou arrestada, empresonada i exiliada i va romandre durant una dècada lluitant pel seu dret a tornar a casa.

4. Elle, de Paul Verhoven

Time assenyala en aquest cas que "la pel·lícula és un camp de mines [...] Verhoeven i Isabelle Huppert es menegen als límits del bon gust (i tal vegada els traspassen) en la seua exploració del desconeixement salvatge del desig sexual femení. Aquesta és una de les pel·lícules més desafiants de l'any, i quan no t'ho esperes, també una de les més divertides".

Elle és un thriller-drama sobre una exitosa executiva d'una empresa de videojocs que després de ser assaltada violentament a casa per un intrús busca venjança. Ha estat seleccionada per França per representar al país als Oscar!.

5. Silenci, de Martin Scorsese

Martin Scorsese es llueix amb Silenci, un drama ambientat en la segona meitat del segle XVII. Dos jesuïtes portuguesos viatgen fins al Japó per trobar un missioner que ha renunciat a la seua fe després de ser perseguit i torturat. Els dos jesuïtes viuran el martiri amb el qual els japonesos reben els cristians.

El American Film Institute (AFI) també ha incorporat aquest  llargmetratge al Top 10 - Millors pel·ícules de l'any.

6. Manchester davant el mar, de Kenneth Lonergan

Aquest drama de cinema independent conta la història de Lee Chandler, un fontaner de Boston, que torna al seu poble per cuidar del fill de 16 anys del seu germà, recentment mort. 

Aquestes són algunes referències fetes a la pel·lícula que podem trobar: "La manera en la qual Lonergan i els seus actors capturen amb precisió la manera de parlar i els anhels dels personatges és quasi propi de Dickens. Com en totes les pel·lícules de Lonergan, vivim amb els personatges fins que sentim que els coneguem".

7. Tower, de Keith Maitland

Aquest documental d'animació de 82 minuts està ambientat en el dia 1 d'agost de 1966 i reconstrueix el primer tiroteig massiu en un centre educacional nord-americà. Aquest documental que combina animació amb imatges d'arxiu ha estat nominat com a millor documental en els Premis Gotham.

8. La La Land, de Damien Chazelle

Aquest musical que ha aconseguit set nominacions als Globus d'Or narra un frenètic romanç de dos joves somiadors i ambiciosos que lluiten per aconseguir els seus somnis. Mia és una aspirant a actriu que serveix cafè a estrelles de cinema i Sebastià un músic de jazz que sobreviu tocant en bruts bars. Els joves s'enamoren després de trobades inesperades i la lluita per aconseguir el que volen amenaça amb separar-los.

9. Tots volem alguna cosa, de Richard Linklater

Aquesta comèdia nord-americana nominada a millor pel·lícula en els Premis Gotham és una seqüela espiritual de Moguda del 76 i està protagonitzada per un grup de jugadors de beisbol a punt d'ingressar a la universitat, conscients de les obligacions ja ineludibles de l'edat adulta, encara que pensen a aprofitar els dies coneixent xiques, anant a festes i fent amics.

10. Infern Blau, de Jaume Collet-Serra

El thriller nord-americà narra la història d'una jove que tracta de superar la pèrdua de la seua mare. Un dia practicant surf a una solitària platja mexicana es queda atrapada en un illot a cent metres de la costa mentre un enorme tauró blanc s'interposa entre ella i l'altra riba.