Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Dret, Empresa i Justícia Logo del portal

Estudiant colombiana defensa la seua TFM sobre la problemàtica del comerç electrònic transfronterer

Adriana Marcela Sánchez Casallas

El TFM d'Adriana Marcela Sánchez Casallas analitza i compara les solucions proposades a Colòmbia i Espanya respecte als conflictes que puguen sorgir entre empresari i consumidor en la compra-venda de béns i serveis on-line.

2 de d’octubre de 2018

Títol: Resolució de conflictes per al consumidor colombià en el comerç transfronterer. Estudi comparatiu de les solucions previstes a Colòmbia i Espanya.

Autora: Adriana Marcela Sánchez Casallas

A causa del lliure mercat i a les eines tecnològiques, els consumidors tenen la possibilitat d'adquirir béns i serveis a través de plataformes web, que fins i tot es troben situades en un país diferent del país on es troba el comprador. És en aquest punt on poden suscitar-se controvèrsies entre consumidors i empresaris, per la qual cosa en la dissertació es van estudiar paral·lelament les solucions brindades pels ordenaments jurídics colombià i espanyol, enfront de vulneracions als drets dels consumidors en relacions de consum transfrontereres, que generalment naixen en el comerç electrònic.

En el primer capítol es va assenyalar “el recurs a la via jurisdiccional en relació als contractes de consum internacionals”, com a alternativa dels consumidors d'acudir a la justícia estatal per a dirimir les seues controvèrsies sorgides amb ocasió a una relació de consum. Sobre aquest tema s'indica que, si ben l'ordenament jurídic colombià ha sigut gelós a atorgar competència judicial a jutges estrangers, la veritat és que Colòmbia fa part de diferents organitzacions regionals i internacionals, que promouen la protecció dels drets dels consumidors i plantegen mecanismes per a resoldre controvèrsies que puguen sorgir amb ocasió a relacions de consum internacional. Per a l'efecte, es va indicar la normativa regional i internacional adoptada per l'ordenament jurídic colombià i posteriorment la normativa interna, la qual a més d'establir un gran llistat de drets, atorga de manera excepcional facultats jurisdiccionals a una entitat d'ordre administratiu, la qual es constitueix com un jutge especialitzat en matèria de consum, que per ser centralitzada i per a permetre l'accés a la justícia de tots els colombians, a través de la seua plataforma web, avança tot el procés judicial de manera virtual. No obstant açò, l'entitat solament té competència en les relacions de consum nacionals.

Colòmbia fa part de diferents organitzacions regionals i internacionals, que promouen la protecció dels drets dels consumidors i plantegen mecanismes per a resoldre controvèrsies que sorgisquen en el consum internacional

Paral·lelament, es va mostrar com l'ordenament jurídic espanyol segueix les diferents recomanacions de la Unió Europea, en conseqüència, reconeix normativitat regional que no solament assenyala directrius d'ordre substancial, sinó que permet l'aplicació de normes d'un país, en un altre i reconeix la jurisdicció de tribunals de la regió. Pel que, a nivell intern l'ordenament jurídic espanyol adopta les regles previstes per la comunitat europea en matèria de competència, sota l'empar d'un règim de protecció als consumidors.

En el segon capítol es va exposar “el recurs a la via arbitral en matèria de consum” com a mecanisme alternatiu de solució de conflictes, el qual és aplicat en diferents àmbits i resulta ser més àgil que els processos judicials, eficaç i es tramita davant àrbitres especialitzats. Es va assenyalar per al cas colombià, com a diferents organitzacions internacionals, promouen l'arbitratge com a mecanisme de solució de controvèrsies en matèria de consum, i es va indicar la normativa interna que ho regula.

l'ordenament jurídic espanyol ha adoptat la filosofia proteccionista de la comunitat europea

Respecte a l'ordenament jurídic espanyol, es va indicar la reglamentació de la comunitat europea que té com a objectiu donar un nivell especial de protecció als consumidors proporcionant-los un sistema de resolució de conflictes en línia que contribuïsca amb la integració regional que ofereixen les noves tecnologies i l'Internet. Així mateix, es va assenyalar com a nivell intern l'ordenament jurídic espanyol ha adoptat la filosofia proteccionista de la comunitat europea i per a l'efecte ha implementat l'organització d'unes juntes arbitrals de consum i recentment va reglamentar la plataforma de resolució de litigis en línia.

En el tercer capítol s'assenyala una “proposta d'arbitratge de consum per al comerç electrònic a Colòmbia”, atès que el consumidor colombià en el comerç electrònic internacional, es troba vulnerable enfront d'una eventual controvèrsia, ja que l'ordenament jurídic colombià no ha adoptat una norma que atorgue competència internacional i tampoc preveu la possibilitat, d'assumir competència en controvèrsies amb elements internacionals.

a imatge de la plataforma arbitral de litigis de la comunitat europea, la CAN podria implementar un mecanisme similar per a emparar el procés de compra-venda

Així llavors, a la llum de la plataforma arbitral de resolució de litigis en línia adoptada per la comunitat europea, es planteja com a través d'una integració regional com podria ser la CAN, és possible implementar un mecanisme com l'assenyalat, que permeta obrir les fronteres perquè els consumidors adquirisquen béns i serveis a través del comerç electrònic a proveïdors de països de la comunitat, sota la percepció de confiança, perquè en cas d'una eventual controvèrsia existiria un mecanisme eficaç de resolució de conflictes al qual se sotmetrien.

Etiquetes TFM