Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Dret de l'Empresa. Assesoria Mercantil Laboral i Fiscal Logo del portal

La CNMC multa a CRTVE i Atresmedia per publicitat encoberta

rtve

Dimecres passat, 16 de novembre, la Comissió Nacional de Mercats i Competència a través de la Sala de Supervisió Regulatòria, va sancionar al grup Atresmedia i a la Corporació Radio Televisió Espanyola amb multes superiors als 100.00 euros.

21 de de novembre de 2016

RTVE haurà d'abonar 108.771 euros. La CNMC assenyala que al programa ‘La mañana’ de TVE-1, que es va emetre el 29 de març de 2015, no es va indicar l'aparició de publicitat d'una franquícia de gimnasos. En el reportatge es va parlar de temes com la menopausa i els beneficis que pot aportar l'activitat física.

El problema sorgeix quan, de forma deliberada, el reportatge mostrava contínuament imatges del gimnàs en les quals podia veure's la marca del mateix. És per això que la CNMC, sobre la base de l'article 18.2 de la Llei General de la Comunicació Audiovisual, que prohibeix la publicitat encoberta, va recordar a RTVE que “està prohibida la comunicació comercial encoberta i la que utilitze tècniques subliminals”.

No és la primera vegada que la CNMC sanciona a la cadena estatal per aquest motiu. El passat mes d'octubre, el programa ‘La mañana’ ja va haver d'enfrontar-se a una altra multa, aquesta vegada de 154.477 euros, per publicitar de forma encoberta a la Clínica Baviera.

Per la seva banda, també el grup privat Atresmedia haurà d'abonar 103.725 euros en considerar la CNMC que al programa 'Objetivo Bienestar', emès al canal Nova el 20 de març de 2016, es va realitzar promoció del nom i l'activitat de la ja esmentada Clínica Baviera amb propòsit publicitari.

Tant CRTVE com Atresmedia comptaran amb un termini de dos mesos per interposar un recurs contenciós-administratiu davant l'Audiència Nacional.


600.000 euros de multa per Mediaset

 

CRTVE i Atresmedia no són les úniques empreses televisives a les quals s'ha multat per realitzar publicitat encoberta. A l'agost de 2015, la CNMC va sancionar a Mediaset, concretament al programa ‘Qué tiempo tan feliz’, pel mateix motiu.

Les irregularitats es van cometre entre desembre de 2014 i febrer de 2015, segons va explicar la CNMC. El programa oferia un microespacio de cinc minuts de durada en el qual la presentadora, María Teresa Campos, entrevista a la periodista i prescriptora de medicina estètica, salut i bellesa, Meli Camacho.

 

Maria Teresa Campos y Meli Camacho en 'Qué tiempo tan feliz'
María Teresa Campos i Meli Camacho en 'Qué tiempo tan feliz'

 

Camacho, juntament amb la presentadora, mostrava “de manera evident” els envasos dels productes relacionats amb el tema que es tractara eixe dia. En ocasions també apareixia el preu i les marques dels mateixos i, finalment, es convidava a l'espectador a accedir al blog de la prescriptora, on podien trobar una distribuïdora ‘on-line’ amb informació sobre els productes mostrats a l'espai.