
Seminari Dieta i Salut Mental (segona edició) celebrat el dia 13 desembre de 2021 de 17 a 19 hores a l'Aula Magna del Centre Cultural La Nau i organitzat per l'Escola Europea de Pensament Lluís Vives del Vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat de València.
El seminari va estar coordinat per:
- Dra. Marta Rodríguez Arias, Catedràtica de Psicobiologia, de la UV que amb el seu grup d'investigació ha desenvolupat una nova línia d'investigació relacionada amb la dieta. Ha demostrat que l'administració de greix indueix canvis metabòlics, deterioracions cognitives però que també aquesta dieta pot actuar com un reforç alternatiu a la cocaïna i l'alcohol. Així una dieta rica en greixos podria substituir o reduir la motivació per les drogues.
- Dr. Vicent Balanzá Martínez, Professor titular de Psiquiatria de la UV en els seus treballs intenta mostrar el benefici que pot trobar-se en els estils de vida. Planteja que els nutrients i l'exercici aeròbic poden actuar millorant els trastorns psiquiàtrics i físics.
Els ponents que van intervenir van ser:
- Sr. Francisco Ródenas González, Professor de la Universitat Internacional de València i investigador en la Unitat d'Investigació Psicobiologia de les Drogodependències de la Universitat de València que va presentar la conferencia “Dieta Cetogénica i consum de drogues: estudis preclínics” (presencial). En la seua intervenció va explicar les drogues d'abús en activar el sistema cerebral de la recompensa, afavoreixen el manteniment del consum, i interaccionen amb altres conductes com ingerir aliments rics en greix. Molts dels treballs desenvolupats pel seu grup d'investigació han mostrat que les drogues i el menjar palatable comparteixen mecanismes cerebrals comuns i han observat que aquest tipus de dieta pot convertir-se en un reforç alternatiu del sistema cerebral de la recompensa. També han utilitzat un altre tipus de dieta, alta en greixos, però pràcticament sense carbohidrats i ensucres, la dieta cetogénica, que sembla estar tenint resultats positius en patologies com Parkinson, Càncer, Alzheimer i sobretot en Epilèpsia. Els resultats que han obtingut en aquests estudis preclínics informen que la seua aplicació redueix el consum d'alcohol i cocaïna, disminueix els símptomes d'abstinència i evita la recaiguda, dades similars als observats en els estudis clínics. Per això i a manera de conclusió va assenyalar que aquesta dieta pot ser favorable com a suport terapèutic en tractaments de desintoxicació de cocaïna i alcohol, encara que és necessari continuar investigant per a tenir una confirmació més robusta.
- Sra. Alba Andreu Martí, Dietista-nutricionista de l'Hospital Clínic de Barcelona que va presentar la conferència “És real l'addicció al menjar? Evidència actual” (online). Va presentar una revisió dels últims estudis relacionats amb l'alimentació i que plantegen que determinades dietes, com la dieta cetogénica té la capacitat d'activar el sistema cerebral de la recompensa i des d'aqueixa perspectiva es poden utilitzar determinades formar de nutrició en el tractament de malalties i trastorns neurosiquiàtrics.
- Sra. Eva Garnica de Cos, Psiquiatra. Unitat de Curta Estada de l'Hospital Zamudio amb la conferència “Dejuni intermitent i salut mental: Què sabem?” (online). Des de fa diversos anys mostrant que el dejuni intermitent és alguna cosa per al que biològicament estem dissenyats i que pot ajudar-nos a millorar la nostra salut. Va indicar que després de 12 hores de dejuni ja es poden trobar beneficis en la nostra salut, sent més potent a les 16 hores. Va presentar una revisió de diferents estudis que assenyalen que tant el dejuni com la cetosis afavoreixen la neurogènesi i la funció cognitiva, així com augment de BDNF en l'hipocamp i factors neurotrópics a més de millora de la resistència a l'estrès, disminució de la inflamació, regulació de la resistència a la insulina i que sota certes condicions es pot observar pèrdua de pes.
Asistencia presencial. Inscripció gratuïta
Links: