
La revista Nature Nanotechnology ha publicat estudis sobre la creació d'un pegat de grafè capaç de controlar els nivells de glucosa en sang de manera no invasiva i a temps real.
L'Enginyeria Química té una amplíssima varietat d'aplicacions en el nostre dia a dia. Un dels seus punts forts, i dels que més avenços està tenint en els darrers anys, és l'aplicació de l'Enginyeria Química i de Productes a l'desenvolupat de nous materials. Un exemple d'aquests avenços la trobem en la recent creació d'un pegat de grafè capaç de monitoritzar els nivells de sucre en les persones amb diabetis.
El grafè és una substància formada per carboni pur, molt lleuger, aproximadament 200 vegades més forta que l'acer i 5 vegades més lleuger que l'alumini. Alguns experts ho han anomenat 'el material de el futur', arribant a atorgar-li el Premi Nobel de la Física 2010 a Andrey Gueim i Konstantín Novosiólov pels seus descobriments sobre el mateix.
Una de les aplicacions més prolíferas de el grafè fins a la data ha estat en matèria de transport. La utilització d'aquest material en la fabricació de vaixells i avions s'ha demostrat com un avanç grandíssim, ja que reforça les estructures, fent-les més resistents, a el mateix temps que més lleugeres.
L'última fita de l'grafè ha estat la seva aplicació a la medicina i les ciències de la salut. La revista especialitzada Nature Nanotechnology ha publicat els primers estudis sobre la creació d'un pegat de grafè capaç de detectar la glucosa a través d'la suor. Es tracta d'un pegat semitransparent i flexible que es col·loca al canell i monitoritza els nivells de sucre en sang de manera constant i en temps real.
Les primeres proves s'han realitzat en ratolins diabètics i persones sanes, amb l'objectiu d'expandir el seu ús a les persones diabètiques en un futur proper. La idea darrere d'aquest pegat és el d'oferir una alternativa no invasiva per als pacients diabètics que, fins ara, havien de realitzar-se la prova de la punxada al dit per controlar els seus nivells de glucosa en sang. A més, l'avantatge d'aquest pegat és que controlaria la sang de manera constant, permetent un seguiment real de la malaltia, evitant problemes derivats d'una diabetis mal controlada, com problemes cardiovasculars o ceguesa.
A més, un grup de científics a la Universitat de Seül, han aconseguit afegir a l'pegat la possibilitat d'administrar fàrmacs que responen a la calor, mitjançant micro agulles que liberanmetformina, el medicament més utilitzat en els tractaments de diabetis de tipus 2. Aquesta diabetis és la més comú en el món, representant el 90% dels casos que es donen d'aquesta malaltia.