Logo de la Universitat de València Logo Màster en Enginyeria Química Logo del portal

La carn i el cuir artificials ja són una realitat

  • 8 de juliol de 2016

Dues empreses químiques nord-americans han aconseguit fabricar carn i cuir artificials a l'interior d'un laboratori a través de la modificació de cèl·lules animals, i sense necessitat de sacrificar cap vaca en el procés

Els drets dels animals han anat convertint-se en una prioritat per a la societat. Cada dia són més les persones que lluiten per nous processos productius que no afectin el benestar dels animals. El canvi en les polítiques socials i l'apogeu de l'veganisme han portat al fet que la producció d'elements sense crueltat animal es converteixi en un nínxol de mercat amb molt potencial per a l'Enginyeria Química.

Fa uns mesos, l'empresa Memphis Meats presentava la primera mandonguilla fabricada en un laboratori. Aquesta mandonguilla s'havia produït enterament a l'interior d'un laboratori, a través de cèl·lules animals, sense matar ni un sol animal.

 

 

Ara, el start-up novaiorquès, Modern Meadow, es proposa canviar radicalment la indústria tèxtil a l'produir cuir de manera totalment artificial. L'empresa va llançar una campanya de recerca d'inversors, que ha aconseguit arribar als 40 milions de dòlars de la mà d'Horizons Ventures i Iconiq Capital.

El procés seguit per Memphis Meats es basa en cèl·lules de vaca en un laboratori, i després fer-les créixer per aconseguir carn, sense el sacrifici de l'animal en el procés. Modern Meadow segueix un procés similar, només que, en aquest cas, editen l'ADN de les cèl·lules per aconseguir que produeixin unes proteïnes determinades; en aquest cas col·lagen, que és l'element que determina l'estructura de la pell de la vaca. Així, el col·lagen es converteix en fibra, que va creixent fins ajuntar-se i convertir-se en pell; que els productors tractaran més endavant per convertir-lo en cuir.

 

 

 

A més de tractar-se d'un mètode que permet no requerir de la mort d'animals per produir aquest material, el procés té altres avantatges a nivell ambiental i humà. La producció de cuir en un laboratori reduiria el nivell de químics utilitzats en el procés actual, així com el desgast de el terreny i la utilització de l'aigua. De la mateixa manera, el procés actual de producció de cuir sol dur a terme per menors en condicions pèssimes que moltes vegades els obliga a inhalar els vapors químics provinents de la fabricació de l'material tèxtil.

De moment, la producció tant de carn com de cuir estan en una primera fase, que suposa uns costos molt elevats de producció com per comercialitzar globalment. No obstant això, si l'ésser humà continua per la senda de protegir el medi ambient i planejar a llarg termini, aquests processos podrien convertir-se en un element clau per a un futur més sostenible i respectuós amb l'ecosistema i tots els éssers que hi viuen.