.jpeg)
Aconseguim la continuïtat del projecte d'innovació docent començat el curs passat “Anàlisi del procés d'elaboració del TFM i disseny de propostes per a la seua finalització efectiva”, recolzat pel Servici de Formació Permanent i Innovació Educativa (SFPIE) de la nostra universitat
El 29 de juliol de 2024 el Servici de Formació Permanent i Innovació Educativa (SFPIE) de la Universitat de València (UV) va publicar la resolució definitiva d'ajudes a projectes d'innovació educativa per a este curs 24-25. En ella apareix el projecte d'innovació docent proposat per part de tot el claustre docent del màster, i titulat: “Anàlisi del procés d'elaboració del TFM i disseny de propostes per a la seua finalització efectiva (II): INNOVA-TGMAT” (3327228).
Es tracta de la continuació del projecte iniciat el curs passat (23-24) també finançat pel SFPIE en la seua convocatòria anual de Projectes d'Innovació Educativa (per a grups) Emergents (PIEE). A diferència de la primera vegada, quan el projecte va rebre 100,00 euros de finançament (un 20,4% del sol·licitat), en esta ocasió la proposta presentada ha aconseguit el màxim d'ajuda econòmica plantejada: 490,00€.
Una altra de les diferències és el número i tipus d'integrants: de 18 membres (17 PDI i 1 PTGAS) hem passat a 25 entre PDI (22), PTGAS (1) i com a novetat, 2 PIF. Este increment s'explica en gran manera, per la recuperació completa dels dos itineraris del màster per a este curs 24-25.
1. Finalitat i objectius (general i específics)
La finalitat del projecte continua sent la mateixa que la vegada anterior, atés que en el seu moment la proposta es va concebre per a ser desenrotllada en diversos cursos acadèmics. D'esta manera, l'objectiu general pretén incrementar el nombre d'estudiants que presenta (i supera) el TFM, i per tant finalitza el Màster en Tècniques per a la Gestió del Medi Ambient i del Territori (TGMAT). Este objectiu concorda amb dos de les finalitats arreplegades en la convocatòria per a la realització de Projectes d'Innovació Educativa (art. 1 convocatòria 24-25, p.3):
- Analitzar críticament i proposar millores per al disseny, la realització i l'avaluació dels TFM.
- Consolidar i visibilitzar les accions d'innovació que s'estan duent a terme en la UV per a la millora de la qualitat docent i la capacitació de l'alumnat.
Estes finalitats es poden vincular amb la línia estratègica número 2, proposta en l'art. 3 de la convocatòria 24-25: “disseny, utilització i avaluació de materials, recursos i estratègies per a la docència” (p.4).
L'obtenció d'esta segona part del projecte INNOVA-TGMAT ens permet al seu torn, avançar i complir diferents processos propis del “Sistema d'Assegurament Intern de la Qualitat” (SAIC) als quals el nostre màster fa front de manera regular. Concretament:
- El desenrotllament de l'ensenyança: DE5. Gestió i revisió del Treball Fi d'Estudis.
- El desenrotllament de l'ensenyança: DE6 i 7. Metodologia i avaluació de l'ensenyança-aprenentatge.
- Recursos Humans: RH4. Formació del PDI.
- Resultats: RE1. Anàlisi i mesurament dels resultats.
Este objectiu general s'organitza en diferents objectius específics (set en total), alguns desenrotllats ja per complet, mentres que uns altres es troben en fase de realització. Així, entre els primers distingim:
i. Analitzar críticament els aspectes, factors o processos que incidixen en l'elaboració del TFM, tant des d'un punt de vista intern al màster (càrrega de la resta de matèries, temàtica a desenrotllar, implicació i relació amb el tutor/a, terminis per al depòsit i defensa, modalitat de defensa, etc.), com a extern a este i relacionat amb el propi estudiant i el seu entorn immediat.
ii. Identificar els possibles protagonistes que determinen els factors i/o protagonitzen els processos que incidixen en l'elaboració del TFM, tant de manera positiva com de manera negativa.
iii. Després de detectar les possibles dinàmiques positives (això és, que influïxen favorablement en la realització i defensa dels TFM), consolidar i donar continuïtat a estes valorant la seua aplicació i generalització entre la resta de la comunitat d'estudiants del màster (tant actual com futura), atenent especialment el marc regulador de la matèria de TFM recollit en el Pla d'Estudis.
iv. Després de reconéixer les possibles dinàmiques negatives (això és, que influïxen desfavorablement), reduir la seua presència eliminant-les i/o corregint els desajustaments o possibles fallades que conduïsquen a la mateixes, o com menys, minimitzant la seua incidència, sempre d'acord amb el Verifica del màster.
Entre els objectius específics que protagonitzen el desenrotllament del present projecte d'innovació docent (INNOVA-TGMAT II), tenim:
v. Desenrotllar processos de seguiment i avaluació de les accions que s'establisquen per a consolidar i mantindre les dinàmiques positives, i que estes continuen funcionant en este sentit (o si no és així, incorporar les correccions oportunes), i alhora, tindre la certesa que les actuacions per a controlar les possibles dinàmiques negatives funcionen adequadament i les propostes implementades en esta línia complixen la seua comesa (o si es desvien, actuar per a revertir la situació).
vi. De l'aprenentatge a obtindre del procés descrit amb els objectius anteriors, elaborar un conjunt de bones pràctiques que oferir a altres màsters tant de la UV com de fora d'esta, per a la seua incorporació, després dels ajustos oportuns, a l'organització i desenrotllament de les seues corresponents matèries de TFM (sempre que experimentaren la mateixa problemàtica que la descrita en esta proposta de projecte d'innovació docent).
vii. Este procés de difusió i transmissió permetria també, visibilitzar les accions d'innovació que s'estan duent a terme en la UV per a la millora de la qualitat docent i la capacitació de l'alumnat.
2. Realitzacions (efectuades i en procés)
La participació obtinguda fins al moment resulta relativament satisfactòria, atés que l'alumnat participant suposa un 60% de la matrícula de TFM, i el professorat que actua com a tutor/a equival al 80% del claustre docent amb crèdits de TFM (dades per als cursos 22-23, 23-24 i 24-25).
El treball realitzat amb els estudiants i tutors de TFM durant la primera part del projecte, ha partit del contrast d'en un conjunt de temes, variables i categories procedents de dos fonts distintes i complementàries: d'una banda, l'anàlisi bibliogràfica pertinent, gràcies al qual es van identificar els conceptes clau i diversos casos d'estudi i explicacions temptatives; i, d'altra banda, a partir d'esta informació, l'elaboració de diversos guions de treball per a valorar si les aportacions teòriques coincidixen amb les vivències i experiències dels estudiants i tutors de TFM dels cursos 22-23 i 23-24 (recordem que el projecte d'innovació va ser plantejat inicialment a la fi del curs 22-23, de manera que la comunitat educativa d'eixa edició del màster constituïa el punt de partida del conjunt de la proposta).
Al seu torn, organitzem als estudiants en dos grups de treball diferents: d'una banda, els que han superat la matèria de TFM (en qualsevol de les convocatòries oficials) i, per un altre, els que no s'han presentat a cap d'elles (i, per tant, tenen pendent esta assignatura durant l'actual curs 24-25).
De la informació arreplegada es va generar un guió que ens ha permés estructurar dos tipologies de qüestionaris emprats en entrevistes qualitatives personals: un, als estudiants que matriculats TFM i, un altre, per als docents del màster que actuen com a tutors. Estes entrevistes, realitzades de manera regular, s'han anat reajustant amb el temps com a continguts o temàtiques conforme s'aproximaven les dates de lliurament i defensa dels TFM.
Estes entrevistes ens han permés identificar: i) els aspectes, factors o processos propis del funcionament i organització del màster que incidixen en la realització-finalització del TFM; ii) els aspectes, factors o processos que depenen del propi estudiant i del seu context o situació sociofamiliar i/o econòmica; i iii) els protagonistes de les situacions detectades (i les seues “responsabilitats”). Posteriorment, hem generat dinàmiques grupals amb estudiants i tutors de TFM del curs 23-24, per a, amb cadascun d'estos actors per separat, identificar de forma consensuada tant els elements que intervenen positivament en l'elaboració i defensa del TFM, com aquells altres que ho fan de manera negativa o desfavorable.
Esta metodologia s'ajusta bé amb els plantejaments del “Aprenentatge Basat en Problemes”, on els estudiants reflexionen directa i expressament sobre les circumstàncies que condicionen el seu avanç en la matèria que constituïx l'objecte d'esta proposta d'innovació.
Tota la informació arreplegada per estes vies ens ha permés realitzar diverses propostes que, després de l'oportuna discussió en la Comissió de Coordinació Acadèmica del màster (CCA) per a comprovar el grau d'ajust a la idiosincràsia del títol i la seua factibilitat conforme a les indicacions arreplegades en el seu Pla d'Estudis, es troben en plena execució durant el present curs. Gràcies a elles esperem (i) mantindre i explotar els elements positius detectats per a la finalització efectiva dels TFM i, alhora, (ii) corregir i afrontar els aspectes negatius.
Per a valorar el grau d'èxit d'estes propostes, en el marc de la present edició el projecte d'innovació docent INNOVA-TGMAT II s'estan dissenyant i elaborant diversos indicadors que ens permeten recopilar informació de manera continuada (indicadors de context i de seguiment), però alhora avaluar els resultats obtinguts a la finalització de l'any acadèmic (indicadors clau i de rendiment).
Si els resultats de tots estos indicadors evidencien que les decisions preses i actuacions realitzades funcionen correctament, es traslladarà tota l'experiència adquirida a la resta de la nostra comunitat universitària. Amb això, buscarem replicar els aprenentatges aconseguits, visibilitzant les accions d'innovació que s'estan duent a terme en el si de la nostra universitat per a la millora de la qualitat docent i la capacitació de l'alumnat.