Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Fisiologia Logo del portal

Un projecte investiga com mitigar la fragilitat amb exercici físic personalitzat a partir dels 70 anys

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 31 de març de 2023
Mª Carmen Gómez Cabrera i José Viña, catedràtica i catedràtic del Departament de Fisiologia de la Universitat de València.
Mª Carmen Gómez Cabrera i José Viña, catedràtica i catedràtic del Departament de Fisiologia de la Universitat de València.

Mª Carmen Gómez Cabrera i José Viña, catedràtica i catedràtic del Departament de Fisiologia de la Universitat de València i investigadors de l’Institut de Recerca Sanitària INCLIVA, dirigeixen el projecte Programa Millora, amb l’objectiu de planificar l’exercici físic i reduir la fragilitat, una síndrome geriàtrica que genera dependència i disminució de qualitat de vida. La proposta, presentada aquest dijous i impulsada per INCLIVA i la Fundació València CF, s’adreça a majors de 70 anys i busca la reversió de la fragilitat i la prevenció del risc de caigudes.

El projecte, que es desenvoluparà al llarg d’aquest any i ja és per si mateix nou des del prisma científic, suposa, a més, una fita en l’àmbit de l'esport ja que un club esportiu de primer nivell fomenta i motiva la pràctica esportiva en persones grans, en participar-hi exjugadors i socis del VCF.

El programa d’exercici físic d’aquest projecte estarà format per una combinació d’exercicis de resistència, força, coordinació, equilibri i flexibilitat, i es personalitzarà amb l’ajuda de les últimes tecnologies en aquest camp, de manera que se’n garantisca l’aplicabilitat pràctica en qualsevol context sociosanitari. El reclutament es farà inicialment entre exjugadors del VCF de més de 70 anys i amb un estat funcional de fragilitat o prefragilitat.

La fragilitat es caracteritza per una capacitat reduïda de respondre a estressos menors a causa d’un declivi en les reserves funcionals, que afecta aproximadament el 33% de la població major de 80 anys i que, si no es prevé o es tracta, augmenta el risc de discapacitat, hospitalització i mort. Espanya és un dels cinc països de la Unió Europea amb més persones en risc de desenvolupar fragilitat. Una persona major dependent implica 14.000 euros a l’any des del punt de vista sociosanitari, per 650 d’una persona gran vigorosa.

Viña i Gómez Cabrera són coordinadors del Grup de Recerca en Envelliment i Exercici Físic, i del d’Exercici i Nutrició i Estil de Vida Saludable d’INCLIVA, respectivament. També del grup FRESHAGE (Age and Exercise Research Group), de la Universitat de València, dedicat a la investigació en estratègies d’intervenció per garantir un envelliment saludable, i de CIBERFES (Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Fragilitat i Envelliment Saludable), del Institut de Salut Carlos III.

Imatges: