Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Gestió de Negocis Internacionals (iMBA) Logo del portal

Un Boom Empresarial Valencià? Les entitats noves augmenten la seua inversió en un 74%

València

El capital invertit per les empreses nascudes en els últims cinc mesos quasi s'ha duplicat a la Comunitat Valenciana, mentre que el nombre total de noves signatures també puja. El Comerç supera als altres sectors en les tres províncies.

22 de de juny de 2016

Mentre es calmen les aigües després de la crisi financera, València sembla començar a emergir com una renovada força motriu de l'economia espanyola. Amb un creixement del PIB que supera fàcilment a les altres regions espanyoles (1,2% en l'últim trimestre i una pujada interanual del 4,1%), un estudi recent d'Informa D&B demostra com l'emprendimiento comença a desenganxar a la Comunitat Valenciana.

En els cinc primers mesos de 2016, 5438 noves empreses van ser llançades en la regió valenciana, 308 més que al principi de 2015. Aquest creixement del 6% és més xicotet que la mitjana nacional del 12,88%, impulsada per mesos forts en algunes regions més xicotetes i a Catalunya, on s'han creat enguany més de 1500 noves signatures. No obstant açò, al maig es va revertir aquesta tendència, la pujada valenciana del 12,67% superant el 10,05% nacional.

És en les xifres de capital invertit, no obstant açò, on València ha desenganxat. Quasi 500 milions d'euros han sigut invertits per aquestes noves signatures en 2016, superior als 281 milions registrats en els cinc primers mesos de 2015. Aquest increment del 74% contrasta amb nombres declinantes en moltes altres regions (en particular es denota una situació anòmala al País Basc) que arrosseguen al total espanyol a una caiguda del 12%. Fins i tot Madrid, amb una pujada de 155 milions, es queda curta comparada amb la irrupció valenciana. A més, en un mes de maig particularment lent (-26% nacional, comparat amb maig 2015), les inversions de noves empreses a la Comunitat Valenciana van aconseguir avançar un 5%.

El comerç és, de moment i per segon any consecutiu, el sector capdavanter de la creació empresarial a Espanya. Quasi 11 000 noves empreses de comerç han sigut creades des de gener 2016, un augment del 30%. Pel que fa a les inversions relacionades, el capital total va augmentar un 8%, davant la ja esmentada caiguda del 12%, encara que el mes de maig ha sigut dur en el sector amb una caiguda del 17% en comparació de maig de l'any anterior (així i tot ha millorat la caiguda total del -26%).

De les 1058 signatures nascudes en 2016 en la regió valenciana (501 València, 436 Alacant, 121 Castelló), 270 són del sector Comercie (119 València, 112 Alacant, 39 Castelló). Solament Barcelona i Madrid tenen més noves empreses d'aquesta àrea que València i Alacant.

Pel costat negatiu, el nombre de dissolucions (última fase d'una liquidació/tanque) ha crescut enguany, amb 205 més en aquests primers mesos de 2016 que l'any passat. Percentualment, açò és la pujada més alta d'Espanya (16,36%). Una pujada de maig a maig del 13% contrasta també amb una caiguda nacional del 5%. En les tres províncies valencianes, la construcció i activitats immobiliàries han sigut les pitjor parades.

 

L'informe complet, "Estudi de Demografia Empresarial d'Espanya maig 2016", pot ser descarregat i llegit ací. Informa D&B és una filial de CESCE i part de la xarxa global Dun & Bradstreet d'informació empresarial.