Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Investigació Biomèdica Logo del portal

Quasi 400 inscrits participen en el primer Fòrum d'Ocupació de Ciències

  • Fundació General UV
  • 16 d’abril de 2021
Imatge del Fòrum d'Ocupació i Emprendoria de l'Àrea de Ciències.
Imatge del Fòrum d'Ocupació i Emprendoria de l'Àrea de Ciències.

L'esdeveniment virtual va comptar amb un variat planter de ponents, professionals amb trajectòries destacades i reconegudes empreses assistents, que van oferir a l'estudiantat de les facultats de Ciències Biològiques, Matemàtiques, Física i Química informació útil i innovadora sobre eixides professionals.

La primera edició del Fòrum virtual d'Ocupació i Emprenedoria de l'Àrea de Ciències de la Universitat de València, celebrat aquest dijous 15 d'abril, va tindre una gran acollida per part de l'alumnat i titulats i titulades de les facultats de Ciències Biològiques, Matemàtiques, Física i Química. L'esdeveniment va oferir una programació variada, amb informació de gran valor per a tots els centres participants, mentre que va tindre el suport de destacades entitats del sector.

Un total de 380 inscrits van formar part de la trobada en línia que va comptar amb un important nivell quant a ponents i especialistes amb trajectòries molt destacades en la investigació científica i l'àmbit pràctic. A més, va estar recolzat per l'assistència d'una trentena de reconegudes empreses, tant privades com públiques. 

En concret, aquesta cita amb el món laboral va ser una significativa estrena per a les quatre facultats col·laboradores de l'esdeveniment. Durant la jornada les xarrades van estar a càrrec de conferenciants titulats, empresaris, responsables de companyies i professionals qualificats que van parlar de les eixides professionals de les disciplines: bioquímica, biomedicina, ciberseguretat i canvi climàtic, entre altres. A través de les dues taules redones també es van posar a debat temes que afecten l'àrea, com a ocupació pública, treball a l'estranger, llocs emergents i emprenedoria.

Els degans i deganes de Ciències Biològiques, Matemàtiques, Física i Química van agrair a UVocupació i a la Universitat l'esforç realitzat per a fer possible aquest primer fòrum d'ocupació i emprenedoria. 

Per part seua, la degana de la Facultat de Química, Adela Mauri, va voler destacar que aquest fòrum “és una oportunitat molt important perquè tots els estudiants puguen veure les possibilitats de futur laboral que tenen”.

“Aquest fòrum permetrà unir dos mons en principi diferenciats: el de la investigació i el de les empreses. Així, el nostre estudiantat tindrà l'oportunitat de conéixer els nous perfils professionals que existeixen i les empreses poden veure el gran potencial que té els nostres alumnes i alumnes”, va remarcar Jordi Vidal, degà de Física. 

La importància que té València en l'àmbit de les ciències biològiques va ser un dels puntals de les paraules de la degana de la Facultat de Ciències Biològiques, M.ª Carmen Bañó, qui va recordar que les empreses de biotecnologia i biologia “estan de moda” amb la pandèmia actual pel coronavirus. Dirigint-se als estudiants, Bañó va afirmar: “sapieu que hi ha ocupació i eixides a València, ja que entre el 35 i el 45% de la seqüenciació del genoma es fa ací”.

La directora general d'Emprenedoria i Cooperativisme de la Generalitat, Teresa García, va parlar sobre “el triple eix que ha de tindre l'emprenedoria perquè la nostra societat prospere: rendibilitat econòmica, propòsit social i respecte ambiental”. García va recordar que existeixen nombrosos programes d'emprenedoria i mentorización entre la Generalitat i les universitats “per a acompanyar-vos en el vostre camí, perquè si es vol anar ràpid, millor a soles, però si es vol anar lluny, més ben acompanyat”. 

“Els fòrums d'ocupació de la Universitat compleixen una de les missions principals de la UV: acompanyar la formació del nostre estudiantat en la seua inserció laboral i professional”, va remarcar la rectora de la Universitat, M.ª Vicenta Mestre. Així mateix, Mestre es va dirigir a l'alumnat per a remarcar-los el seu paper “clau” a la societat: “la societat us necessita, la societat necessita la vostra formació i segur que trobareu aqueix lloc en el qual es pugueu desenvolupar com a persones i com a professionals”.

A més, la rectora va agrair “el treball i l'esforç a totes les persones, centres i serveis que han fet possible poder celebrar el primer Fòrum d'Ocupació de l'àrea de Ciències, un fòrum que ha nascut virtual, però que esperem que siga presencial l'any que ve”.

Després de la inauguració institucional, va ser el torn de la primera taula redona presentada per la vicedegana de la Facultat de Biologia, Mercedes Fernández, qui va moderar les intervencions d'Ana Enguídanos (representant d'Europe Direct Comunitat Valenciana), Luis Martínez (titulat en Biologia i professor ajudant de bioquímica), David Gómez Cabrero ( titulat en Matemàtiques, àrea de Biomedicina), Susana Planelles (titulada en Física) i David Domínguez (doctorat en Química i Oficina Europea de Patents).

Després es va donar pas al segon bloc conduït pel vicedegà de la Facultat de Física, Manel Perucho, qui va dirigir les xerrades de Pedro Guillén (titulat en Matemàtiques i referent de l'empresa Panda Security), Mario Rica (titulat en Química i Inspector cap de la secció de Qualitat de la Unitat Central d'Investigació Científica i Tècnica de la comissaria General de Policia Científica), Sergio Villanueva (titulat en Matemàtiques i en Física, especialista en ciberseguretat), Andreu Escrivà (titulat en Ciències Ambientals, especialista en canvi climàtic) i Greta Carmona (titulada en Biologia i empresa IMEGEN).

Per a culminar, els assistents van poder visitar les sales d'atenció virtuals de cada entitat i consultar les oportunitats laborals. L'alumnat va poder interactuar directament amb les institucions sobre els seus perfils laborals, canals d'ocupació, entre altres qüestions. L'última activitat va ser exclusiva per a empreses: reconeixement i networking, en una sala per a l'intercanvi d'idees entre les companyies.

La finalitat d'aquesta trobada, igual que tots els fòrums organitzats per UVocupació a través del Vicerectorat d'Ocupació i Programes Formatius, ha sigut impulsar l'ocupabilitat dels futurs diplomats dels centres i atorgar opcions de treball com a guia per als estudiants, els graduats i graduades de les diferents facultats.

Llista d'enllaços: