University of Valencia logo Logo Master's Degree in Law, Business and Justice Logo del portal

Alumna defensa el seu TFM sobre el teletreball i el seu desenvolupament en diferents països iberoamericans

Gretel Sofia Rengifo Ávila

En aquest treball es van determinar els avantatges i desavantatges que porta l'aplicació del teletreball i es va analitzar el desenvolupament legal d'aquesta modalitat en alguns països llatinoamericans, com l'Argentina, Xile i Colòmbia i, Espanya.

31 august 2023

Títol: El teletreball com a alternativa laboral: realitat jurídica, avantatges i desavantatges”

Autora: Gretel Sofia Rengifo Ávila

El teletreball es va començar a encunyar a en els anys 70’s, sorgeix per a superar una crisi petroliera als EUA. Els investigadors de la NASA, al capdavant del científic Jack Nilles van analitzar quin opció faria que les empreses estalviaren costos durant aquesta crisi. La seua primera idea va ser “portar el treball al treballador i no el treballador al treball”, per la qual cosa va pensar en el concepte de “telecommuting”. Però Nilles es va trobar amb una troballa: que en aplicar el telecommuting, la qualitat de vida dels treballadors i la productivitat de les empreses van millorar.

Arran de la conjuntura generada pel confinament, per l'arribada de la pandèmia pel Covid 19, el teletreball es va convertir en l'única manera de poder continuar el dia a dia de centenars d'empreses, la qual cosa el converteix en un assumpte de rellevància i importància social.

Conforme a la legislació xilena (Codi del treball), consisteix en la prestació dels serveis mitjançant la utilització de mitjans tecnològics, informàtics o de telecomunicacions, preferentment fora del lloc de funcionament de l'empresa.

A l'Argentina, la “Llei de teletreball”, considera que existeix teletreball quan es realitzen actes, obres o es presten serveis propis del contracte de treball en forma total o parcial des del domicili del teletreballador o des de llocs diferents a l'establiment de l'ocupador.

A Espanya, el teletreball es basa en el ressenyat en l'article 2° de la llei 10 / 2021, que conté les següents definicions:

  1. Treball a distància: Quan l'activitat laboral es presta en el domicili de la persona treballadora o en el lloc triat, durant tota la seua jornada o part d'ella, amb caràcter regular.
  2. Teletreball: Aquell treball a distància que es realitza mitjançant l'ús prevalent de mitjans informàtics, telemàtics i de telecomunicació.
  3. Treball presencial: Aquell que es presta en el centre de treball o en el lloc determinat per l'empresa, és el model de treball conegut de manera tradicional.

A Colòmbia, es va realitzar una distinció entre teletreball i treball a casa, entenent el primer com el treball que es realitza de manera regular i el segon com aquell que es duu a terme de manera excepcional.

El teletreball a l'Argentina està regulat per la Llei 27555, sancionada en 2020. Indica que els teletreballadors gaudeixen dels mateixos drets que els treballadors presencials, dret a la desconnexió digital, la reversibilitat, dret a interrupció de la jornada per raons de cura, provisió d'equips per part de l'ocupador, entre altres drets.

A Xile, està regulat per la Llei N° 21.220, que va modificar el Codi del Treball i va incorporar un nou Capítol al Títol II del Llibre I, denominat “Del Treball a Distància i Teletreball”, el defineix com aquell en què els serveis són prestats mitjançant tecnologies de la informació i comunicació.

A Espanya, el teletreball està regulat per la Llei 10/2021 denominada “Llei de Teletreball o treball a distància” ho defineix com aquell realitzat a distància mitjançant tecnologies de la informació de manera regular. Estableix la voluntarietat i reversibilitat del teletreball, la igualtat de drets entre teletreballadors i presencials, el dret a la desconnexió digital, provisió d'equips per l'ocupador, entre altres drets.

A Colòmbia està regulat per la Llei 1221 de 2008. Ho defineix com una forma d'organització laboral que utilitza tecnologies de la informació i comunicació. La igualtat de drets entre teletreballadors i presencials, obligacions de l'ocupador sobre provisió d'equips i connectivitat, afiliació a la seguretat social, entre altres aspectes.

En conclusió, als països analitzats el teletreball està regulat per lleis específiques que defineixen les seues característiques principals, estableixen la igualtat de drets dels teletreballadors, i aspectes com la desconnexió digital, reversibilitat, provisió d'equips i altres drets. Existeixen similituds entre les legislacions, però també particularitats en cada país.

Tags