University of Valencia logo Logo Master's Degree in Law, Business and Justice Logo del portal

Estudiant xilé defensa el seu TFM sobre contracte d'associació o comptes en participació al seu país

Mario Fuentes Romero

El contracte d'associació o comptes en participació és una institució jurídica que es troba regulada en el Codi de Comerç xilé de 1885, des de l'article 507° al 511°.

4 september 2023

Títol: El contracte de comptes en participació a Xile

Autor: Mario Fuentes Romero

Si bé es tracta d'una figura clàssica, la seua aplicació pràctica no s'ha detingut, principalment per la seua àmplia flexibilitat, la llibertat de forma per a la seua celebració que li atorga rapidesa en el seu ús i el seu caràcter ocult. M'atreviria a dir que amb major raó hui, en una era de la revolució digital, de la comunicació massiva i de la velocitat dels negocis, aquesta figura representa una gran utilitat per als operadors econòmics.

Hem triat aquest tema perquè si bé es tracta d'una figura clàssica, la seua aplicació pràctica no s'ha detingut, prova d'això és la revisió que hem efectuat de la jurisprudència xilena i dels oficis i circulars del Servei d'Impostos interns de Xile que donen compte del seu ús actual. Malgrat això, en la doctrina xilena no existeix fins hui un tractament en profunditat d'aquesta matèria, especialment en relació als drets i obligacions entre les parts, responsabilitat per incompliment, i l'extinció del contracte. Des d'aquest punt de partida es justifica la investigació que hem abordat, puix que la nostra finalitat va ser construir el règim jurídic supletori aplicable als comptes en participació en el marc de l'ordenament jurídic xilé.

La investigació s'ha basat en la revisió doctrinal tant xilena com espanyola, atés que aquesta última ha efectuat una revisió més acabada, encara que no gaire extensa, dels comptes en participació i perquè a més aquesta doctrina té cert grau d'influència en el dret xilé. Juntament amb això hem utilitzat el mètode exegètic, mitjançant una revisió detallada de les normes dels comptes en participació i d'aquelles que hem considerat el seu règim d'aplicació supletòria. Tot això ho hem contrastat amb l'opinió del servei d'impostos interns i de la jurisprudència dels màxims tribunals xilens. A més, cal agregar, que no sols hem pres l'opinió dels òrgans indicats, sinó que també, els hem utilitzats com a font de constatació empírica de la forma en què s'utilitza aquest contracte.

Aquest treball s'estructura sobre la base de quatre capítols. El primer es denomina “Origen, discussions doctrinals i figures afins”, on abordem breument els orígens històrics i després examinem les principals posicions doctrinals sobre la naturalesa jurídica dels comptes en participació, tant a Xile com a Espanya, la seua regulació i les diferències amb instruments jurídics similars. El segon capítol porta per títol “Característiques, elements i naturalesa jurídica”, on aprofundim en les característiques i elements d'aquesta institució, per a sobre la base d'això, prendre postura sobre la naturalesa jurídica dels comptes en participació. El tercer capítol es denomina “Drets i obligacions de les parts: el seu incompliment. Extinció i liquidació del contracte”. En aquest capítol hem analitzat les relacions jurídiques interpartes i amb tercers, els conflictes jurídics derivats de l'incompliment del contracte, les causes que donen lloc a l'extinció i la liquidació del contracte. Finalment, el quart capítol es denomina “Funcions clàssiques i noves funcions” on es va analitzar la funcionalitat tradicional i les noves funcions dels comptes en participació.

Aquesta investigació ens demostra que el contracte de comptes en participació està plenament en ús, donant llums de noves funcions que hem extret de la pràctica dels operadors econòmics constatada en la jurisprudència i oficis d'hisenda xilena. Tot ella dona compte que d'aquest tema existeixen múltiples possibilitats d'investigació futura.

Tags