University of Valencia logo Logo Master’s Degree in Occupational Health and Safety Logo del portal

L'ús del jupetí antibales per part dels cossos de seguretat

uso chaleco antibalas policía

Els equips de protecció de policia i Guàrdia Civil han de tenir una normativa específica que regule l'ús de materials com el jupetí antibales. La legislació actual vés-la per la seguretat d'aquests treballadors, però no s'endinsa en la utilització de materials especials.

14 september 2016

La protecció de la seguretat i la salut dels agents dels cossos de seguretat de l'Estat està regulada en les diferents normatives existents. Els fonaments legals de l'ús d'equips especials es troben en la Llei de Prevenció de Riscos Laborals 31/1995 on es garanteix el dret a la seguretat. A més, la Policia Nacional té la seua pròpia regulació que s'arreplega en el Reial decret 2/2006. De la mateixa manera, la Guàrdia Civil també disposa del RD 179/2005. Malgrat l'existència d'aquesta base legislativa, la regulació sobre l'ús de jupetins antibales no està descrita de forma clara davant la manca de normatives específiques.

El professor del Màster en Prevenció de Riscos Laborals de la Universitat de València, Juan José Agún, explica en un article publicat en la revista digital Prevencionar les claus de la utilització d'aquest equip de protecció davant un paradigma legislatiu que deixa molts dubtes.

L'ús de materials especials com el jupetí antibales manca d'esments específics en l'entramat legislatiu vigent

Tipus d'equips policials

El jupetí antibales és un material especial que ha de comptar amb un tracte particular en les normatives a causa de la seua classificació. A partir d'aquesta ordenació es pot identificar un buit legal que hauria de tractar de forma específica les instruccions i normes d'ús d'aquest equip de protecció. Aquest fet suposa un problema per a dur a terme una gestió adequada de la prevenció d'aquests treballadors. Actualment la normativa classifica aquests materials en diverses categories:

  • Equips de Protecció Individual (EPI). Dins d'aquesta classificació es troben els equips que són portats o subjectats pel treballador amb la finalitat de protegir-se d'un o diversos riscos que suposen un perill per a la seua salut o seguretat.

El Reial decret 773/1997, de 30 de maig exclou d'aquesta definició als equips de protecció individual dels militars, policies i de les persones dels serveis de manteniment de l'ordre perquè “les condicions particulars i circumstàncies especials en les quals han de ser usats fan que siga necessari el desenvolupament de legislació específica”.

  • Equips de Protecció Policial (EPP). Aquests són aquells materials que queden exclosos de la classe dels Equips de Protecció Individual (EPI) en ser usats per cossos de seguretat de l'Estat. El Reial decret 773/1997 justifica aquesta diferenciació argumentant que els materials que utilitzen les forces de l'ordre han de tenir una legislació específica. No obstant açò, el professor Agún insisteix que encara no s'ha desenvolupat aquesta normativa.
  • Dotacions d'Intervenció Policial (DIP). Es refereix als equips utilitzats per cossos de seguretat que s'utilitzen en determinades actuacions policials.

Encara que no s'esmente als jupetins antibalas en la legislació, Agún fa referència a l'article 6 del RD 2/2006 sobre la prevenció de riscos en la Policia Nacional per a indicar que l'Administració ha d'encarregar-se d'adoptar les mesures necessàries perquè els equips de treball siguen adequats i garantisquen la seguretat i salut dels treballadors. En el mateix apartat s'assenyala que l'Administració proporcionarà als funcionaris del Cos Nacional de Policia equips de protecció individual adequats per a l'acompliment de les seues funcions.