University of Valencia logo Logo Master’s Degree in Occupational Health and Safety Logo del portal

L'ús excessiu de les xarxes socials augmenta el risc que els futurs treballadors patisquen depressió

  • September 19th, 2016
redes sociales y depresión

Diversos estudis demostren que l'addicció a les xarxes socials pot desencadenar problemes mentals com a depressió o ansietat entre joves. Aquests problemes són els principals riscos psicosocials del món laboral, per la qual cosa és necessària la conscienciació dels futurs treballadors per a assegurar la seua estabilitat laboral quan s'incorporen al mercat de treball.

En l'última dècada, els treballadors s'han vist immersos en un flux constant de canvis tecnològics als quals s'han hagut d'adaptar, tant en la seua vida laboral com en l'àmbit personal. Els efectes i conseqüències dels processos tecnològics sobre la salut dels usuaris es manifesten després de més d'una dècada d'avanços insospitables.

Les xarxes socials són un dels pilars del desenvolupament de les noves tecnologies de la informació. La interacció fàcil, senzilla, instantània i globalitzada ha configurat una sèrie de conductes en la societat actual. A part de la quantitat d'aspectes positius que aquestes eines ofereixen, un estudi adverteix que les xarxes socials poden augmentar les possibilitats de patir malalties mentals entre els joves.

L'ús excessiu de xarxes socials pot augmentar les possibilitats que apareguen malalties com la depressió

Els resultats d'un estudi de la universitat canadenca McMaster indiquen que existeix un vincle important entre l'ús excessiu de xarxes socials i l'aparició de dolències com la depressió, ansietat, impulsividad o Trastorns de Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat (TDAH). Aquestes conclusions se sumen a altres recerques que apuntaven en la mateixa direcció.

Un dels principals problemes per al 55,8% dels estudiants que van participar en la recerca era la dificultat per a controlar el consum de productes audiovisuals. El 47,9% va assegurar que depenia d'altres plataformes de social mitjana i un 28,5% admetia dificultats amb aplicacions de missatgeria instantània.

El risc dels futurs treballadors

L'addicció a internet o un mal ús de les noves tecnologies per part de les noves generacions de joves s'ha de tenir en compte per a prevenir els futurs riscos laborals quan s'incorporen al mercat de treball. L'estabilitat laboral d'aquest segment de la població es pot veure amenaçada pel desenvolupament de malalties mentals conreades al llarg de la seua adolescència i la seua etapa universitària.

La depressió és un dels principals problemes psicosocials que registren els treballadors. Aquesta dolència a més de perjudicar la salut dels empleats té un cost de 617.000 milions d'euros a Europa. Les principals conseqüències són l'augment de l'absentisme, el descens de la productivitat i les despeses en Sanitat i indemnitzacions. Per aquests motius és convenient tractar tots els focus de depressió com el gruix de futurs treballadors amb problemes mentals ocasionats per les noves tecnologies tal com indica l'estudi.

La dificultat del control de les conductes d'aquests usuaris deixa en mans dels mateixos consumidors el control de les seues accions. Per aquest motiu, la conscienciació és la principal arma per a prevenir els problemes que poden comportar les xarxes socials. La difusió de la cultura preventiva des d'etapes pre-laborals és necessària per a evitar problemes de salut quan els joves s'incorporen al món laboral.