Logo UVUniversitat d'Alacantweb propia Logo del portal

GUIA PER A L'ELABORACIÓ DEL TREBALL DE FI DE MÀSTER (TFM)

  1. ESTRUCTURA

El treball de fi de màster (TFM) ha de contindre resultats d'un projecte d'investigació original, individual, sobre l'àmbit de la paleontologia en el qual figuren el context del problema, uns objectius clars, els materials i mètodes emprats, els resultats específics, una discussió raonablement ponderada, i unes conclusions en les quals es descriga, de manera concisa, l'aportació fonamental de l'estudi.
Depenent del tipus d'investigació, esta estructura podrà adaptar-se a altres formats, però sempre que els diferents apartats queden ben delimitats.
Encara que el TFM no té una limitació quant a extensió, es recomana que els treballs no superen les 50 pàgines. Així i tot, atés que l'important és la qualitat del que es presenta, queda segons el parer del/de l'estudiant i la seua(s) tutor(és)/a(s) determinar l'extensió idònia.
L'idioma en el qual es redacte el TFM pot ser castellà, valencià o anglés.
El TFM pot seguir l'esquema que es desenvolupa a continuació o pot tindre format d'article de revista científica (*) (el format dependrà de la revista a la qual es vaja a enviar el treball):

  1. Portada en la qual s'ha d'incloure: segell de la Universitat de València i d'Alacant, nom del màster, títol del projecte, Autor/a, tutor/a (si existix tutor/a extern/a i acadèmic/a, han de consignar-se tots dos/as), mes i any de depòsit.
  2. Resum (fins a 300 paraules) en anglés (“Abstract”), i castellà o valencià. Ha d'aparéixer en la primera pàgina. El resum ha de ser prou informatiu respecte als resultats i conclusions aconseguits.
  3. Paraules clau (fins a 6) en anglés i castellà o valencià. Han d'aparéixer en la primera pàgina, immediatament després del resum.
  4. Índex. Ha d'aparéixer en la segona pàgina.
  5. Introducción. Debe describir, con suficiente detalle, los antecedentes y problemática que justifican los objetivos. Pueden utilizarse tantas secciones como se considere necesario.
  6. Hipòtesi i/o Objectius. Han de figurar en una secció a part. La hipòtesi fa referència a la resposta esperada a la pregunta d'investigació. Els objectius especificaran els propòsits del treball. Hauran de ser precisos i concisos. Els objectius podran ser generals i/o específics.
  7. Materials i Mètodes. Ha de donar-se el detall suficient com perquè qualsevol que volguera repetir l'estudi, poguera fer-lo. Afegir en cas de ser necessari un subapartat d'abreviatures i sigles.
  8. Resultats. en este apartat s'explicaran les dades obtingudes després de l'anàlisi descriptiva i estadístic dels mateixos (aplicats quan siga necessari). Per a això es podran utilitzar Taules i/o Figures (el concepte Figura inclou gràfics, imatges, esquemes o diagrames). Han de ser concisos, evitant incorporar elements de discussió. En esta part hauria d'estar inclosa la secció de Paleontologia Sistemàtica si n'hi ha.
  9. Discussió. Han de discutir-se de manera concisa tots els resultats que es presenten, evitant especulacions innecessàries.
  10. Discussion. All results presented must be discussed in a concise manner, avoiding unnecessary speculation.
  11. Agraïments.
  12. Referències bibliogràfiques. Tots els llibres, articles, materials i/o pàgines web utilitzats en el TFM han de ser convenientment citats i recollits en el text i en l'apartat de Referències bibliogràfiques. Les referències emprades aniran llistades en orde alfabètic (NO per números) i s'arreplegaran en el text pels seus corresponents autors entre parèntesis. El nom de les revistes científiques no ha d'anar abreujat.
    Les normes a seguir són les de la Spanish Journal of Palaeontology que us podeu descarregar en la següent adreça: Guide for Authors
  13. Apèndixs (opcional). Si es necessita incloure informació addicional, pot fer-se al final del treball, considerant el format més convenient. En tot cas, els apèndixs han de referenciar-se en el text del treball com a “Apèndix 1, 2, etc.”.
    (*) En el cas de triar la modalitat article de revista científica, l'alumne haurà d'especificar amb exactitud quina part del treball ha sigut realitzat per ell i quin pels seus tutors.
  1. CRITERIS FORMALS I D'ESTIL
  1. Format. Els marges del text han de ser de 2,5 inferior i superior; i de 3 esquerre i dret. Interlineat a 1,5 en format estàndard, amb caràcters tipus Arial (o equivalent), grandària 12, justificat.
  2. Títols i subtítols en negreta sense punt final. Els capítols, apartats i/o subapartats portaran numeració correlativa i ordenada: 1, 1.1, 1.1.1; 2, 2.1, etc. Els títols de primer grau aniran en negreta i majúscules; els de segon grau en negreta i el text començarà en la següent línia; els de tercer grau en negreta, punt i el text seguit en la mateixa línia. Si hi haguera més graus, en cursiva.
  3. Numeració. Totes les pàgines aniran numerades correlativament a la cantonada inferior dreta.
  4. Taules i Figures. Han de numerar-se de manera seqüencial. Cada figura ha de portar el seu propi peu que ha de ser autoexplicatiu i el mateix per als encapçalats de les taules amb una font inferior al text (grandària 10). Les taules i figures han d'aparéixer en el text el més pròximament on s'esmenten, i han de referenciar-se en el text. Ha d'esmentar-se la font de totes les taules i figures que no siguen pròpies. Es recomana que les figures siguen originals (elaboració pròpia).

 

PROCEDIMENT

El procés es regirà en els termes que establix la normativa de TFMs de la UVEG. D'acord amb ella, la Comissió de Coordinació Acadèmica (CCA) del màster establix els següents termes:

  1. ELECCIÓ DEL TUTOR/A
  1. Al començament de cada curs acadèmic, la CCA informarà els/as estudiants sobre els temes i possible tutor/a, o tutors/as (fins a un màxim de 2) d'entre els docents del màster que disposen del títol de doctor i que estiguen adscrits a la UVEG. Per a tutoritzar els treballs de fi de màster serà necessària la condició de Doctor o Doctora excepte en els casos en què així ho autoritze la Comissió d'Estudis de Postgrau.
  2. El TFM també podrà ser dirigit per qualsevol doctor/a d'altres universitats, centres d'investigació, o qualsevol altra entitat on es realitze investigació activa, que actuarà com a tutor/a extern/a. En tal cas, la CCA assignarà un/a tutor/a acadèmic/a, que vetlarà perquè el treball mantinga la qualitat científica suficient i s'adeqüe, en els seus aspectes formals, a la present normativa.
  3. Després de l'assignació de tutor/a, el/la estudiant presentarà, abans del 30 de novembre de 2023, una proposta de treball que incloga tutor/a i tema (enviar decisió a la coordinadora de TFM, sonia.ros@uv.es).
  4. L'assignació de temes i tutors/as té validesa per als períodes de defensa del curs corresponent. En cas de no presentar-se el treball en este curs, s'haurà de realitzar una nova matrícula.
  5. La CCA, prèvia petició del/ de la interessat/a, podrà assignar un nou tema i tutor/per causa major que afecte el tutor/a, per renúncia motivada d'este/per altres raons, o per sol·licitud motivada del/de l'estudiant.
  1. MATRÍCULA

La matrícula del treball de fi de màster es realitzarà en el període ordinari d'acord amb el que s'establisca en el calendari acadèmic anual.

  1. CONVOCATÒRIES DE PRESENTACIÓ DE TFM I DEPÒSIT per als alumnes
    matriculats a la Universitat de València
  1. La matrícula del treball de fi de màster donarà dret a dos convocatòries oficials d'examen en el curs acadèmic amb diversos períodes de defensa.
  2. Els estudiants tindran, per defecte, la primera convocatòria té fins a 5 períodes possibles (oct-nov, dic-ena, feb-mar, abr-may, jun-jul); la segona convocatòria de defensa serà al setembre. Calendari específic.
  3. Per a poder ser defés el TFM, haurà de depositar-se (en format pdf) mitjançant la plataforma “Entreu”. El document anirà acompanyat de la sol·licitud, en el format establit per la universitat, on s'indicarà tant el títol com el nom del/la tutor/a i la seua firma. Sol·licitud de depòsit i defensa del Treball de Fi de Màster.
    Este document ha de pujar-se a la plataforma a la mateixa vegada que el TFM. L'acte de defensa del TFM tindrà lloc, aproximadament, 10 dies naturals després del termini màxim de depòsit.
  4. El tutor haurà d'enviar un informe a la CCA en el qual farà constar mitjançant qualificació numèrica (de 0 a 10) la seua valoració del treball, tenint en compte els següents apartats: (a) nivell de responsabilitat de l'alumne/a en el treball realitzat; (b) independència, maduresa, iniciativa, autonomia; (c) esforç i interés; (d) adquisició de nous coneixements i competències; (e) comentaris addicionals (opcional). Este informe haurà de ser enviat en un termini de 3 dies després d'haver sigut depositat el TFM i constituirà el 20% de la nota. Es disposa d'una rúbrica per a la valoració del tutor que serà enviada per la coordinadora als tutors els alumnes dels quals entreguen el TFM.
  5. El lloc, data i hora de la lectura del treball s'informarà a través de l'Aula Virtual amb suficient antelació.
  6. La qualificació final de tots els estudiants presentats per cada període de defensa s'arreplegarà en una acta conjunta.
  7. La qualificació del TFM podrà ser impugnada segons el reglament d'impugnació de qualificacions vigent en la UV.
  8. Els alumnes matriculats en la Universitat d'Alacant (UA) hauran de posar-se en contacte amb el coordinador d'esta universitat perquè els informe del procés i convocatòries de lliurament (Alejandro Romero Rameta, arr@gcloud.ua.es).
  1. DEFENSA
  1. Tots els TFMs hauran de defendre's en sessió pública, llevat que el treball estiga sotmés a processos de protecció i o/transferència de tecnologia i o/de coneixement (vegeu la normativa específica).La CCA establirà les condicions en les quals tindrà lloc la defensa.
  2. La duració de l'exposició no ha d'excedir 20 minutos, després de la qual hi haurà un torn de discussió i preguntes per part del tribunal, d'extensió discrecional. El/la tutor/a podrà tindre veu en el procés de defensa.
  3. El/la tutor/a pot intervindre per a aclarir qualsevol circumstància que es considere convenient. El/la tutor/a haurà de comunicar la seua nota al tribunal amb anterioritat a la defensa.
  1. EVALUACIÓN
  1. El TFM serà avaluat per un tribunal de tres membres nomenats al principi del curs acadèmic. El/la tutor/a del / de l'estudiant que presenta la seua TFM no podrà formar part del tribunal.
  2. Una vegada realitzada la defensa, el tribunal qualificarà el TFM. La valoració del treball es farà d'acord amb la rúbrica d'avaluació. La nota del/ de la tutor/a contribuirà fins a 2 punts de la nota final. La qualificació podrà realitzar-se al final de la realització de la defensa de diversos treballs.
  3. Els membres del tribunal firmaran una acta de la defensa en la qual figurarà una qualificació numèrica de 0,0 a 10,0 amb un sol decimal. A més, s'inclourà la qualificació de Suspens (0,0 a 4,9), Aprovat (5,0 a 6,9), Notable (7,0 a 8,9), Excel·lent o Excel·lent amb Matrícula d'Honor (a partir de 9,0).
  4. En cas de no existir unanimitat en la qualificació entre els membres del tribunal, cadascun d'ells emetrà una qualificació individual. En tal cas, la qualificació final serà la mitjana de les qualificacions individuals.

 

Disposicions finals per als professors del Màster
Cada professor del màster haurà de presentar almenys una proposta de Treball de Fi de Màster. Les propostes s'enviaran abans del començament del curs acadèmic, es recordarà la data exacta cada any per correu electrònic. Posterior a eixa data, no s'admetran noves propostes per al curs acadèmic en curs.