Logo de la Universitat de València Logo Màster en Patrimoni Cultural: Identificació, Anàlisi i Gestió Logo del portal

Les Falles, declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat

  • 15 de desembre de 2016
Image de la noticia

El passat 30 de novembre, el Comité de la UNESCO, reunit en la capital d’Etiòpia, va declarar la festa de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Quines són les claus per a la conversió d’una festa popular en una universal?

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) indica que el Patrimoni Cultural no es limita a monuments o col·leccions d’objectes tangibles. Abasta, a més, l’àmbit relacionat amb les tradicions o expressions que actuen com a nexe d’unió intergeneracional. Així, aquestes pràctiques o costums culturals que han estat heretades dels nostres avantpassats seran, alhora, transmeses als nostres descendents si es realitza un bon treball de protecció i difusió.

La UNESCO, a més, considera el patrimoni cultural immaterial com a un important factor del manteniment de la diversitat cultural, enfront del procés de globalització que avança cada dia a passos gegants. En aquest sentit, les tradicions orals, arts de l’espectacle, usos socials, rituals, actes festius, coneixements i pràctiques relatives a la naturalesa i l’univers, o sabers i tècniques vinculades a l’artesania tradicional serien part del nostre patrimoni cultural immaterial.

L’organització assenyala les Falles com a una festivitat o tradició que celebra l’arribada de la primavera, i fa referència als problemes socials actuals de forma satírica.

“Erigida en la plaça del poble, a la Falla se li bota foc al final de la festa, que va des del 14 al 19 de març, per a simbolitzar l’arribada de la primavera, la purificació i el rejoveniment de l’activitat social de la comunitat. A més a més, bandes de música desfilen pels carrers, se celebren dinars a l’aire lliure i hi ha castells de focs d’artifici”.

¿PER QUÈ LES FALLES SÓN PATRIMONI DE LA HUMANITAT?

Les Falles compleixen amb els cinc principals criteris establerts per la UNESCO per a la seua declaració com a Patrimoni Cultural Immaterial de la humanitat:

  • Drets humans. La UNESCO remarca la compatibilitat amb els drets humans, l’apertura a qualsevol grup social, de qualsevol edat, professió, classe social i dimensió cultural. A més, permet una representació i participació de les dones en la planificació i la realització d’actes i esdeveniments.
  • Festival de foc. Els experts entenen que formar part d’aquesta llista permetria cridar l’atenció sobre altres festivals de foc nacionals i internacionals, banda de les seues respectives comunitats de la regió mediterrània. Milloraria, a més, la comprensió social.
  • Arts i oficis. Les Falles, assenyala la UNESCO, destaquen per la creativitat en les arts i oficis, i la salvaguarda permet la continuïtat de moltes habilitats, al mateix temps que l’ús de fórmules satíriques i altres formes de literatura també poden ser una important font d’inspiració.
  • Intergeneracional. L’organització posa l’accent en la transmissió intergeneracional activa, i les comissions falleres, que asseguren la viabilitat d’aquesta festivitat, així com en la participació de les comunitats, ajuntaments i universitats.
  • Patrimoni. La UNESCO assenyala que les Falles es van incloure en 2012 en l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià. Més tard, també formaren part del Registre de Béns d’Interés Cultural del Ministeri de Cultura

 

CRÍTIQUES

La candidatura de les Falles per a ser declarades com a Patrimoni de la Humanitat va haver de respondre davant d’algunes al·legacions negatives presentades per veïns. Les principals crítiques es referien a la brutícia, la contaminació i la celebració de festejos taurins durant la festa.

Les queixes es varen contestar formalment davant la comissió intergovernamental, i s’afirmà que, des de les institucions, ja s’incentiva la reintroducció de la tela i el cartró, els materials tradicionals, per a la construcció dels monuments fallers. A més, afirmaren que, segons alguns experts, es contamina molt més diàriament amb els fums dels cotxes i els olis cremats, aspecte que es minimitza durant la festa al reduir-se considerablement el transit rodat.

Pel que fa a la tauromàquia, s’exposà que la fira taurina a la plaça de bous es tracta d’un esdeveniment a banda de les falles, i que des de ja fa anys, les falleres majors no acudeixen a actes com ara les corregudes de bous.

Finalment, respecte a la brutícia, s’assegurà que cada any augmenten els reforços i la immediatesa dels serveis de neteja, així com les iniciatives per tal d’estimular la recollida de residus per part de les mateixes comissions falleres.