Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Prevenció de Riscos Laborals Logo del portal

Com evitar la síndrome post-vacacional

síndrome post-vacacional

Molts treballadors que realitzen canvis significants en la seua rutina diària durant les vacances pateixen diferents conseqüències quan reprenen l'activitat laboral.

6 de de setembre de 2016

La volta al treball suposa un problema per a un 65% de la població que pateix síndrome post-vacacional. El benestar dels empleats es veu amenaçat per la dificultat adaptar-se al ritme de treball després de gaudir d'un període vacacional. Durant aquests dies es viuen unes modificacions importants en aspectes que influeixen directament a la salut com els canvis d'horaris, en l'alimentació i en l'activitat esportiva o d'oci. La desconnexió i la desaparició de la càrrega de treball és necessària, però pot ocasionar problemes quan aquest període finalitza.

La desconnexió és necessària, però si no es prevé el benestar es veu amenaçat quan acaben les vacances

Símptomes i conseqüències

Els principals problemes de salut que es manifesten després de llargs episodis vacacionals són l'estrès, la depressió i l'ansietat. Unes dolències que tenen efectes com l'apatia o major cansament que repercuteixen en el rendiment laboral. En els pitjors casos, els treballadors poden patir palpitacions, tremolors o problemes respiratoris.  A més, aquells que són vulnerables de patir burnout o mobbing corren major risc de patir problemes després de les setmanes de descans.

Els problemes de burnout o mobbing incrementen les possibilitats de patir més problemes de salut en tornar al treball

La síndrome post-vacacional es pot evitar prenent mesures preventives

  • Establir una tornada progressiva al treball és una de les recomanacions més importants. L'activitat ha de recuperar-se de forma gradual. No és recomanable intentar resoldre el treball acumulat durant els primers dies.
  • Complir amb uns horaris alimentosos i de somni saludables perquè l'organisme assimile l'ordre del dia a dia i poder reprendre la rutina més fàcilment.
  • Gaudir del temps lliure que permet el treball. Realitzar plans i programar activitats per a establir bones expectatives que augmenten la motivació. L'entreteniment en els moments d'oci és fonamental.
  • Des de les empreses s'ha de tractar de crear un bon ambient de treball en el qual la gratificació i la confiança en els treballadors siguen pilars fonamentals de l'espai laboral, de manera que beneficie al benestar dels empleats.