
La inauguració del nou Museu d'Història Natural de la Universitat de València aquest dijous 15 de febrer representa una nova etapa en una història de més de cinc segles des que en 1499, amb el naixement de la pròpia Universitat, es van crear les primeres col·leccions del Museu de Geologia.
Diferents esdeveniments han marcat des de llavors l'esdevenir d'unes col·leccions que van arribar a convertir-se al segon centre patrimonial i científic d'Espanya, fins que un incendi va destruir per complet al maig de 1932 el que des de mitjan segle XIX s'havia constituït com a Museu o Gabinet d'Història Natural de la UV. Una altra de les dates clau va ser el reconeixement en 1996 de manera oficial com a Museu de Geologia de la UV per la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana. I finalment, el moment en el que el rector, Esteban Morcillo, inaugure les noves instal·lacions aquest 15 de febrer de 2018, constituirà una altra de les dates clau en la seua història.
Durant tots aquests anys, l'antic Museu de Geologia de la Universitat de València ha aconseguit custodiar fins a diversos milions d'exemplars, arribant a considerar-se un centre de referència de la geologia i paleontologia fonamentalment de la Comunitat Valenciana, atès que la majoria de les col·leccions procedeixen del treball de recerca desenvolupat en el Departament de Geologia. Aquestes col·leccions són objecte de consulta de nombrosos investigadors a nivell internacional, i han permès la creació d'una Tipoteca amb exemplars de referència, entre ells, diversos Holotips, espècies úniques d'incalculable valor científic que han estat descobertes al territori valencià. Amb la nova constitució del Museu de la Universitat de València d'Història Natural, el Museu de Geologia deixa pas a una nova etapa.
El Museu de la Universitat de València d’Història Natural -M(UV)HN- reuneix ara en un nou i únic espai els elements més rellevants de les seues 32 col·leccions científiques amb centenars de milers d'exemplars per oferir aquest ingent patrimoni cultural i científic a la societat valenciana. A més, el M(UV)HN es converteix en un espai de recerca i formació per a la comunitat universitària i el públic en general. El nou museu se situa en les dependències d'un dels edificis de serveis generals del campus de Burjassot condicionat al llarg dels últims mesos per a aquest ús.
El museu compta amb el patrocini de la Generalitat Valenciana, la Diputació de València, la Conselleria d'Educació, Recerca, Cultura i Esports (Direcció general de Cultura i Patrimoni i Secretaria d'Educació i Recerca), i la col·laboració de la Fundació General de la Universitat de València.