Logo de la Universitat de València Logo Museu de la Universitat de València d'Història Natural Logo del portal

  • Calendari MUVHN 2023

Concurs Taula Periòdica de la Universitat de València

  • 8 de maig de 2019

Amb el motiu del 150 Aniversari de la Taula Periòdica, l’any 2019 ha estat declarat per l’Assemblea General de les Nacions Unides l’Any Internacional de la Taula Periòdica. La Facultat de Química, la Facultat de Física, el Museu d’Història Natural, la Delegació per a la Incorporación a la Universitat de València, l’Institut López Piñero de la Universitat de València i les Reals Societats Espanyoles de Física i de Química, convoquen un concurs dirigit a estudiants de secundària i batxillerat per tal de construir una gran taula periòdica i recuperar aquelles que tinguen valor històric.

Podrà participar qualsevol centre educatiu no universitari de la província de València amb un total de quatre equips d’estudiants formats cadascú per un màxim de 40 estudiants..
Modalitat A: Els seus àtoms

El concurs consisteix en construir cubs de material rígid (fusta, metacrilat...) dels elements químics assignats per l’organització. El cub haurà de tenir 25 cm d’aresta. A més, hauran de contenir un objecte o imatge que represente l’element. En el cas de contenir un objecte, la cara 4 haurà de ser transparent. Les contribucions podran ser presentades en qualsevol de les llengües oficials de la Universitat de València. La resta de cares hauran de ser dissenyades segons el model adjunt:

 

Cara 1: Propietats físiques de l’element.

Cara 2: Propietats químiques de l’element.

Cara 3: Disseny lliure relacionat amb l’element.

Cara 4: Haurà de ser transparent en cas de contenir un objecte a l’interior del cub.

El jurat seleccionarà els elements que considere oportuns per construir la “gran taula periòdica” que serà exposada al Campus de Burjassot-Paterna.

Modalitat B: La taula periòdica a la Història de l'ensenyament

Exposició de taules periòdiques publicades abans de l’any 1970. Poden estar incloses a llibres, revistes, diaris, taulers didàctics, murals, escultures, pintures i qualsevol altre tipus de suport. Cal recollir el màxim de dades de la publicació (en el cas de llibres, autor(s), títol, lloc d’edició, editorial, any; per la resta de casos, el màxim de dades possibles i la datació aproximada), fer una fotografia de la portada i de la taula periòdica. Es pot també donar més dades per mostrar l’originalitat de la taula, per exemple amb una comparació de la taula periòdica triada amb la taula de Mendeléiev (1869) [http://go.uv.es/wmCar6V] i la taula més actual [https://www.webelements.com/] Les taules periòdiques s’exposaran a la Universitat de València a la tardor de 2019.

Els Centres que participen hauran d’inscriure’s entre el 15 de maig i el 15 de juny de 2019. La inscripció es realitzarà per centre educatiu via telemàtica al correu electrònic: ctpuv@uv.es. El formulari que figura a l’annex I haurà d’enviar-se adjunt al correu. En el correu electrònic els centres hauran d’indicar la modalitat en que participen i, en el cas de la modalitat A, el nombre d’equips d’estudiants i el curs.

En el cas de la modalitat A, l’organització sortejarà entre tots els participats els elements a preparar. El resultat del sorteig es comunicarà als centres entre el 16 i el 20 de juny. Cada grup prepararà entre 3 i 6 elements en funció del nombre de centres i grups inscrits.

Els materials s’hauran de portar al Museu d’Història Natural de la Universitat de València entre l’1 de setembre i el 30 d’octubre a indicant-hi Concurs Taula Periòdica.

La resolució del concurs serà el 14 de novembre. L’entrega de premis tindrà lloc el 27 de novembre, a les 18h, a la sala Charles Darwin al campus de Burjassot-Paterna.

-La directora del Museu de la Universitat de València d’Història Natural.

-Un representant de la RSEQ. 

-Un representant de la RSEF.

-Un representant de la Facultat de Química.

-Un representant de la Facultat de Física.

-El director de l’Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero.

-La delegada de la Rectora para la Incorporación a la UV.

Modalitat A:

Es valorarà el rigor científic i l’originalitat. Es seleccionaran els elements Químics per construir la “Gran Taula Periòdica”, que rebran un diploma. A més, es donaran el següents premis:

- Premi al millor element dels grups 1, 2, 13, 14, 15, 16, 17 i 18.

o Primer Premi: Visita i Tallers al Campus de Burjassot + kit de laboratori.

o Segon Premi: Kit de laboratori.

o Tercer Premi: Kit de laboratori.

- Premi al millor dels elements de transició.

o Primer Premi: Visita a l’Observatori de Aras de los Olmos+ kit de laboratori.

o Segon Premi: Kit de laboratori.

o Tercer Premi: Kit de laboratori.

- Premi al millor dels elements dels lantànids i actínids.

o Primer Premi: Visita a una empresa Química + kit de laboratori.

o Segon Premi: Kit de laboratori.

o Tercer Premi: Kit de laboratori.

Modalitat B:

- Premi a la taula periòdica:

o Primer Premi Visita a la Biblioteca Històrica i al Palau Cerveró (Museu d’Història de la Medicina i la Ciència) + kit de laboratori.

o Segon Premi: Kit de laboratori.

L'entitat organitzadora es reserva el dret de difusió i publicació de fotografies i parts dels cubs presentats al concurs així com de la seua autoria.

  

Descarregar Bases i Anex I