Logo de la Universitat de València Logo Museu de la Universitat de València d'Història Natural Logo del portal

Homenatge a Eduardo Boscá (1843-1924): Un pioner de l’herpetologia ibèrica - Desembre

  • 1 de desembre de 2024

Exemplar de Vipera latastei Boscá, 1878, en etanol al 70%. MUVHN ZW0176. Col·lecció Padre Ignacio Sala S.J. Dipositat al M[UV]HN

Imatge: esquerra, Eduardo Boscá Casanoves (1843-1924). Fotografia: Wikipedia. Dreta: exemplar de l'escurçó de banya (ZW0176), dipositat al MUVHN. Fotografia: Jackie Pérez.

 

Este mes, al nostre Museu, rendim homenatge al naturalista i científic Eduardo Boscá, en el centenari de la seua mort. Nascut a València l’any 1843, Boscá va ser una figura fonamental en el desenvolupament de la Història Natural a Espanya. Metge de formació i naturalista de vocació, va ser un pioner en l’estudi de la fauna ibèrica, destacant especialment en el camp de l’herpetologia. El seu treball no sols va deixar un llegat científic de gran valor, sinó també una profunda influència en l’ensenyament i la divulgació de les ciències naturals en la seua època. Boscá va ser un ferm defensor de l’evolucionisme, i va introduir estes idees a la Universitat de València, on va tindre un paper crucial en la formació de les noves generacions de científics.

Entre les seues múltiples aportacions al coneixement científic, destaca la descripció de moltes espècies de rèptils. Sens dubte, una de les més conegudes és l'escurçó de banya (Vipera latastei), de la qual tenim diverses mostres a les nostres col·leccions. Esta espècie, originària de la península Ibèrica, va ser descrita per Boscá i dedicada a l’herpetòleg francés Fernand Lataste.

El compromís de Boscá amb la ciència i l’educació s’estén més enllà de les seues investigacions. Al llarg de la seua carrera, va ser membre de diverses societats científiques, acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Ciències i va ser reconegut per la seua tasca amb l’Encomanda d’Alfons XIII. Malgrat els reptes personals i econòmics que va afrontar, la seua passió per la natura valenciana mai no va defallir. Hui, en recordar el seu llegat, celebrem no sols els seus descobriments, sinó també la seua dedicació a l’estudi dels éssers vius, que continua sent una font d’inspiració per a tots aquells que, com ell, busquen comprendre i preservar la biodiversitat del nostre entorn.