Logo de la Universitat de València Logo Museu de la Universitat de València d'Història Natural Logo del portal

  • Calendari MUVHN 2023

Porc espi crestat (Hystrixcristata) - Març

  • 8 de març de 2023

El porc espi crestat (Hystrixcristata)

és un rosegador histricomorf de la família Hystricidae. La seua característica principal és la presència de llargues pues negres i blanques en el dors, flancs i cua. Aquestes pues no es troben sòlidament implantades en la pell, per la qual cosa en cas d'agressió, queden incrustades en l'epidermis del depredador causant-li ferides.

Fotografia de Jacqueline Pérez Solsona

Aquests animals poden aconseguir uns 60 cm de llarg per 25 d'alt i poden arribar a pesar uns 15 kg. La seua alimentació consisteix en arrels, tubercles, plantes agrícoles i, ocasionalment, de carronya.

El porc espi crestat presenta una àrea de distribució geogràfica que comprén les regions càlides d'Àfrica i, a Europa, des del sud del continent fins als Alps a Itàlia.

El porc espi viu en solitari o en xicotets grups familiars, en terreny sec i amb mala herba, sobretot en les faldes dels pujols. S'oculta en caus que excava ell mateix. És un animal nocturn, posseïdor d'un olfacte excepcionalment sensible, mentre que l'oïda i la vista estan poc desenvolupats.

L'exemplar d'aquest mes (MUVHNZJ0400) pertany a la Col·lecció Pare Ignacio Sala S.J. Procedeix del nord d'Àfrica, on va ser caçat en 1918. Va ser adquirit pel Museu San José en 1993 i posteriorment donat al Museu de la Universitat de València d'Història Natural, on es troba actualment depositat.

Ver fitxa en Flickr