Logo de la Universitat de València Logo Museu de la Universitat de València d'Història Natural Logo del portal

  • Calendari MUVHN 2023

Puzles 3D - Maig

  • 23 de maig de 2022

Aquest mes volem mostrar-vos uns exemplars especials que alberga el museu. Els models 3D de diferents organismes han sigut escanejats i reproduïts utilitzant aquesta tecnologia. D'aquesta manera es poden generar nous exemplars com els originals, assumint un major compromís de conservació, estudi i divulgació universal de manera ràpida, econòmica i sense comprometre la integritat dels exemplars. A través d'aquesta tècnica s'obri un ampli espectre de possibilitats.

Puzles 3D

Les noves tecnologies de digitalització estan canviant la manera d'entendre el món i entre aquests canvis trobem les diferents noves possibilitats d'accedir a les col·leccions museístiques, tant naturals com culturals. La paleontologia és una d'aqueixes disciplines que s'ha vist plenament afavorida per les noves tecnologies 3D fomentant la seua divulgació. Oferint nous mitjans accessibles per a un públic diferent.

Dins de l'àmbit d'un projecte FECYT, el  MUVHN ha desenvolupat diversos models en forma de puzle en tres dimensions. Amb això es busca que a través del tacte els diferents col·lectius amb diversitat funcional visual tinguen un major i millor accés al patrimoni natural que alberga. Podent d'aquesta manera manipular lliurement els exemplars i comprendre les diferents morfologies que presenten. A més, aquests models 3D poden allotjar-se de manera gratuïta en plataformes virtuals de lliure accés que actuen com a repositoris digitals, facilitant una accessibilitat universal dels exemplars, que poden formar part d'altres projectes docents.

Aquest mes vos mostrem  alguns dels puzles creats al costat dels seus fòssils originals. Per a això hem seleccionat alguns exemplars com un crani de Homo neanderthalensis, un gasteròpode del Cretàcic, com és Ampullina sp. , un equinoderm del Miocé superior, Cyrtospirifer grabaui representant als braquiópodes del Devònic o el molar d'un proboscideo de l'espècie Anancus arvernensis.

Si vols coneixer més models 3D, aci tens el nostre Sketchfab