La gestió adequada de residus en l'entorn universitari és de summa importància, no sols pel seu impacte directe en el medi ambient, sinó també pel paper exemplar que les institucions acadèmiques poden exercir en la promoció de pràctiques sostenibles. Seguint la jerarquia de residus, que establix la prioritat d'accions a prendre en la gestió de residus (prevenció, preparació per a la reutilització, reciclatge, valorització i, finalment, eliminació), les universitats poden adoptar mesures proactives per a reduir la seua generació de residus, fomentar la reutilització de recursos, i promoure pràctiques de reciclatge i recuperació eficients. En fer-ho, no sols minimitzen la seua petjada ambiental, sinó que també eduquen i empoderen a la pròxima generació per a abraçar un enfocament més responsable cap a la gestió de recursos i residus en les seues futures carreres i comunitats.
És ben sabut que aquelles civilitzacions més avançades somni aquelles amb capacitat per a gestionar els residus amb el menor impacte mediambiental i, a més, amb un rèdit econòmic que genera valor social.
Hem de fer possible el canvi de paradigma des d'una economia lineal de producció-consum-eliminació a un altre basat en economia circular, on es tinguen en compte alternatives de reducció, reutilització, reciclatge o valorització dels residus. Més enllà, hem d'aconseguir aconseguir els principis de la bioeconomia, de manera que es puguen potenciar els recursos tant d'origen renovable com biodegradables. Amb un esforç ferm, rigorós, i generós, farem de la nostra Universitat un entorn més saludable on desenvolupar les nostres vides.
Des de UV Sostenibilitat volem aconseguir facilitar aquelles iniciatives arrelades en la modificació dels patrons de consum, i al foment d'innovacions socials i tecnològiques de gestió de residus, que tindran com a laboratori de proves el si de la Universitat.
1. Regulació i procediments. Accions realitzades per l'Àrea de Medi Ambient de la Universitat de València, segons normativa i procediments regulats.
2. Grups de treball Interessos i enfocaments col·laboratius per a promoure iniciatives de gestió sostenible de residus.
3. Iniciatives de gestió sostenible de residus . Accions destacades de la comunitat universitària per a aconseguir aplicar la jerarquia de residus en les seues vida activitats de docència, investigació, gestió i transferència a la societat.
José David Badia i Valenta, Cap d'Iniciatives del Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
Professor Titular d'Enginyeria Química, Escola Tecnica Superior d'Enginyeria
Coordinador Grup de Treball 2: Gestió Sostenible de Residus.