UVSostenibilitat,UVSostenibilitatUniversitat de València,Universitat de València Logo del portal

GT Conscienciació en Sostenibilitat

 

La Universitat de València (UV) aposta perquè la sostenibilitat siga un principi rector i un valor fonamental per a la comunitat universitària. Des d'aquest eix es promouran accions transversals de sensibilització i foment de noves aliances per a impulsar l'alineació de la planificació estratègica de la UV amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030, l'Estratègia de Desenvolupament Sostenible 2030 i els Mecanismes per a una Transició Justa de la UE (2021-27). Exercint un paper actiu en la transformació multidimensional necessària per a aconseguir avançar en la sostenibilitat de la governança, l'ensenyament, la investigació i la gestió de tota la comunitat universitària.

La comunitat científica reconeix a les institucions universitàries com a agents de canvi essencials per a avançar cap al desenvolupament sostenible, considerant el seu paper vital en els processos d'ensenyament-aprenentatge i investigació, la reflexió crítica i el desenvolupament d'enfocaments innovadors i solucions sostenibles. Paral·lelament és clau el paper socioeconòmic de la comunitat universitària tant en el si de la UV com a nivell extern, en els seus rols com a ocupadors, consumidors i de servei públic per a l'establiment d'aliances. Contribuint en última instància en el desenvolupament de formes de vida més sostenibles en el planeta.

La UV està fermament compromesa amb el desenvolupament d'una agenda global cap al desenvolupament sostenible, d'acord amb els compromisos mundials, europeus i nacionals, amb una especial atenció a nivell local. Situades sovint en el cor de les ciutats, les universitats constitueixen llocs de trobada clau entre la comunitat universitària i urbana. En particular, la proposta de situar a València com a ciutat climàticament neutra en 2030 i les polítiques d'innovació social i urbana que segueixen el deixant proposat per la Unió Europea per a la investigació i innovació fins a 2030, fan especialment rellevants les aliances que potencien comunitats sostenibles a partir del binomi universitat-ciutat.

Avançar en una sostenibilitat multidimensional per a una vida que meresca ser viscuda requereix un nou pacte social i un nou model de desenvolupament d'acord amb els principis d'economia circular, que reconeguen la interdependència existent entre els sistemes socials, econòmics i ambientals. En un context d'emergència climàtica com l'actual tenim una trucada urgent per a una nova governança universitària que contribuïsca a avançar cap a societats descarbonitzades, resilients, justes i equitatives.

Per a participar en aquest grup de treball, escriu a sostenibilitat@uv.es