Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local Logo del portal

L’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL) ha celebrat el seu quinzé aniversari amb la taula redona “Desenvolupament local i cooperació en temps convulsos: l’Agenda 2030 com a instrument de diàleg públic”.

En la taula redona van intervindre Federico Buyolo, director d’Innovació Cultural de la Fundació Ortega y Gasset-Gregorio Marañón; Raquel Agost, professora de la Universitat Jaume I i secretària de l’IIDL de l’UJI; Juan Romero catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de València; i Ana Sales Ten, directora del Màster Interuniversitari en Cooperació al Desenvolupament.

L’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL), amb dues seus, una en la Universitat de València i una altra en l’UJI de Castelló, és un centre d’investigació i especialització teòrica i pràctica en el camp del desenvolupament local i regional. En l’institut desenvolupen el seu treball investigadors i investigadores de diverses disciplines amb l’objectiu comú de treballar per i per a un desenvolupament sostenible i inclusiu.

L’objectiu de l’IID, segons explica la seua directora María Dolores Pitarch “és desenvolupar projectes d’investigació i col·laborar amb entitats de divers tipus, públiques i privades, amb la finalitat de crear sinergies que contribuïsquen a millorar la qualitat de vida de les persones en el moment present però també en el futur. Es tracta de crear coneixement que siga útil a la societat i que, amb l’enfocament de la sostenibilitat i de la governança participativa, siguem capaces d’innovar per a millorar, per a afrontar amb solvència i de manera responsable els reptes als quals ens enfrontem, des del canvi global a l’envelliment, des de la despoblació del món rural a la massificació de les ciutats, l’ocupació, l’activitat econòmica, etc. per posar alguns exemples”.

Durant els quinze anys d’existència oficial de l’Institut de Desenvolupament Local, afegeix la professora Pitarch, “hem posat en marxa diversos projectes i donat suport a la investigació tant teòrica com aplicada dels diversos grups d’investigació que conformen el IIDL, nou grups vinculats a la UVEG i cinc a l’UJI. L’institut presenta una oferta formativa de postgrau, entre la qual destaca el màster interuniversitari oficial en Cooperació al Desenvolupament, que és referència a la Comunitat Valenciana i a Espanya, un màster propi en Gestió de Polítiques per al Desenvolupament del Territori, un doctorat interuniversitari en Desenvolupament Local i Cooperació Internacional, una revista científica, “Terra, Revista de Desenvolupament Local”, set Càtedres institucionals (cinc en la UVEG i dues en l’UJI) i dos prestigiosos premis, el premi d’investigació José María Bernabé dirigit a estudiants de doctorat i/o matriculats en un Programa Oficial de Postgrau i els Premis de Cooperació al Desenvolupament IIDL-Ciutat de Castelló dirigits a estudiants del Màster Universitari en Cooperació al Desenvolupament de la Universitat Jaume I, a fi de promoure i divulgar la investigació dels Estudis del Desenvolupament, a través dels Treball Final de Màster”.

A més, l’IIDL organitza múltiples Jornades i Seminaris, entre els quals destaquen el Seminari Permanent de Desenvolupament Local (una vegada al mes) i les Jornades de Desenvolupament Local (una vegada a l’any) obertes a estudiants, investigadors i agents de desenvolupament local dels municipis valencians. El IIDL des de la seua fundació ha comptat amb el suport de totes dues universitats i amb el treball dels seus directors i directores que han contribuït a potenciar el caràcter interdisciplinari i internacional d’aquest espai d’investigació comuna per a la Universitat de València i la Universitat Jaume I de Castelló.