
La Universitat de València (UV), a través del grup d'investigació Nutraliment, participa activament en la Xarxa de Composició Corporal i Nutrició per a Esportistes amb Discapacitat Física (CONDiF), un projecte finançat pel Consell Superior d'Esports (CSD) en la convocatòria d'Ajudes per a Xarxes d'Investigació en Ciències de l'Esport 2025.
Coordinada per la Universitat d'Alacant (UA), esta xarxa té com a objectiu principal generar i transferir coneixement científic aplicat a l'àmbit de la nutrició i la salut en l'esport adaptat. El grup d'investigació treballa en el desenrotllament d'estratègies nutricionals personalitzades, basades en l'evidència científica i adaptades a les necessitats específiques dels esportistes amb diversitat funcional. A més, es busca transferir este coneixement mitjançant guies pràctiques, publicacions científiques i activitats educatives dirigides tant a professionals de l'esport com als propis esportistes.
Els objectius de CONDiF també inclouen una dimensió social, amb el propòsit de promoure la inclusió i millorar la qualitat de vida dels esportistes amb discapacitat. Així mateix, es presta especial atenció a la igualtat de gènere, abordant les particularitats de les dones atletes. Este enfocament inclusiu “no sols afavorix la integració social i esportiva d'estes persones, sinó que també establix estàndards científics útils per a entrenadors, professionals sanitaris i institucions esportives”, assenyala José Miguel Martínez Sanz, professor del Departament d'Infermeria de la UA i investigador principal de CONDiF.
La xarxa està formada per un equip multidisciplinari d'especialistes en cineantropometría, nutrició i ciències de l'esport de diferents universitats espanyoles. A més dels investigadors de la UV (Jesús Blesa Jarque i María José Esteve Más) i la UA (Isabel Sospedra López, Eva Ausó Monreal, David Romero García i Daniel Giménez Monzó) participen Laura Carreño Enciso, Sandra de la Creu Marcos, Pau Redó del Riu i Beatriz de Mateo Silleras (Universitat de Valladolid), Lucas Jurado Fasoli (Universitat de Granada), María Isabel Buceta Bou, María Miana Ortega i Sara Perpiñá Martínez (Universitat Pontifícia de Salamanca), Patricio Pérez Armijo, Immaculada rebrioix Romero i Anel Eduardo Recarey Rodríguez (Universitat Isabel I), i Rubén Jiménez Alfageme (Universitat de Vitòria-Gasteiz - EUNEIZ).
Així mateix, CONDiF compta amb la col·laboració d'entitats i professionals de referència en l'àmbit de l'esport i la nutrició, com la Federació Espanyola d'Esports amb Discapacitat Física (FEDDF), el Centre Emen4sport, el Centre Assessor de Rendiment del Comité Paralímpic Espanyol, el Coordinador de l'Àrea de Gestió del Coneixement Científic i del Centre d'Anàlisi de l'Evidència Científica de l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica, i la Xarxa de Nutrició Basada en l'Evidència (XARXA-Núvol).
La posada en marxa de la Xarxa CONDiF reforça el compromís de la Universitat de València i de la resta d'institucions participants amb la investigació aplicada, l'excel·lència científica i la promoció d'un esport més inclusiu, segur i basat en l'evidència.