Logo de la Universitat de València Logo Rectorat de la Universitat de València Logo del portal

La Universitat incrementa el seu patrimoni artístic amb les donacions de María Luisa Pérez Rodríguez, Román de la Calle i Natalia Mansilla

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 4 de juliol de 2022
 

La Sala de Juntes de l’edifici històric de la Universitat de València ha acollit la donació a la Universitat de València de diverses obres artístiques i patrimonials, de mans de la pintora alcoiana María Luisa Pérez Rodríguez, el catedràtic d’Estètica i Teoria de l’Art, Román de la Calle i Natalia Mansilla, per part dels descendents del catedràtic i un dels principals impulsors del Jardí Botànic de la Universitat, José Pizcueta Donday. La rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, ha formalitzat les donacions amb la presència dels col·leccionistes i diverses autoritats acadèmiques.

María Luisa Pérez Rodríguez ha donat una sèrie d’obres homenatge a Clara Campoamor, fruit d’un projecte de l’artista en reconeixement a les dones treballadores on tria a una dona símbol, principal impulsora del sufragi femení a Espanya, que representa l’avanç que la dona demanava per a ella mateixa i per a la societat en la qual estava immersa. La pintora també dona a la Universitat altra obra homenatge, aquesta vegada a Miguel Hernández, recordant la figura de l’excel·lent poeta que va morir a la presó represaliat després de la guerra pel seu activisme polític.

Román de la Calle, després de fer una donació de 40 obres d’artistes contemporanis en 2016, completa ara la donació amb el lliurament a la Universitat de dos retrats del pintor valencià Uiso Alemany, en els quals es representa el bust del catedràtic amb les línies dinàmiques i espontànies que caracteritzen la producció d’aquest artista. El catedràtic de la Universitat també dona ara un estudi de portada per a la revista Edetanos ilustrados, composta per l’artista multidisciplinari Martín Forés i un retrat de Miquel Martí Pou realitzat en gràfica digital pel pintor i escultor alcoià, Antoni Miró.

Per últim, els descendents de José Pizcueta Donday donen a la Universitat, a través de la donació Natalia Mansilla, dos retrats d’època del catedràtic, un pictòric i un altre fotogràfic, així com un exemplar de la medalla de la Sociedad Económica de Amigos del País, que, des de l'any 1800 i fins a mitjan segle XIX, s'atorgava per aquesta societat com a condecoració i premi i va ser concedida a José Pizcueta en 1826.          

 

Sobre els col·leccionistes

María Luisa Pérez Rodríguez va nàixer en 1945 a Alcoi. Doctora en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València, ha estat professora de l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Carles de València. La seua pintura es caracteritza per un cromatisme molt intens de gran força expressiva on les línies esbossades del dibuix queden envaïdes després per la taca. Composicions de gran força plàstica i colorista en les quals és fonamental la relació espai figura.

 

Román de la Calle és catedràtic d’Estètica i Teoria de l’Art de la Universitat de València, assagista i crític d’art. Ha estat director de l’Institut Universitari de Creativitat i Innovacions Educatives de la Universitat de València i va propulsar la creació del Centre de Documentació d’Art Valencià Contemporani, adscrit a la mateixa i que hui porta el seu nom. Després de la seua jubilació, va ser nomenat Professor Honorari de la Universitat.

José Pizcueta Donday va ser un dels impulsors més importants del Jardí Botànic de la Universitat de València, que va dirigir entre 1829 i 1863. Durant la seua direcció, va desenvolupar una intensa activitat d’ordenació i increment de les col·leccions de plantes, va ampliar el Jardí fins als límits actuals i va abordar la construcció de l’hivernacle i l’umbracle, de manera que el Jardí va aconseguir un dels seus moments de major esplendor. Va ser també rector de la Universitat entre 1859 i 1867.