Maria Vicenta Mestre Escrivà va nàixer a Oliva. És catedràtica de Psicologia Bàsica a la Universitat de València. Llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació, en les especialitats de Psicologia i Ciències de l’Educació, va ser distingida amb el premi nacional als millors becaris i amb el premi extraordinari de llicenciatura. Doctora en Psicologia, va obtenir també el premi extraordinari de doctorat.
Com a directora d’un grup d’investigació ha estat investigadora principal (IP) de 34 projectes competitius, entre els quals es destaquen dos projectes PROMETEU amb la Universitat de Missouri (EUA) i el CONICET de Buenos Aires, així com la direcció de la xarxa d’excel·lència ISIC “Enfortiment personal, inclusió social i qualitat de vida, CVIFOR”. El seu objectiu era detectar factors de protecció i vulnerabilitat i intervenir en la infància i l’adolescència en risc per pobresa i/o exclusió social.
Actualment és IP del projecte “Violència i victimització en l’adolescència: el rol dels valors” (Pla Nacional R+D+I, PSI2016-78242-R); i del projecte PROMETEU sobre “Competència socioemocional i personal com a prevenció de la conducta desadaptada”.
És codirectora de la Càtedra Luis Amigó entre la Universitat de València i la Fundació Amigó per a la intervenció psicosocial en menors en situació de risc.
És autora de més de 160 articles en revistes nacionals i internacionals, de 23 llibres i de 50 capítols de llibre. A més ha dirigit 20 tesis doctorals i la seua trajectòria investigadora ha estat reconeguda amb sis sexennis d’investigació.
Compromesa amb la transformació de la universitat, en la seua trajectòria la Dra. Mestre ha conegut els diferents nivells de la carrera acadèmica, així com els principals àmbits de la gestió universitària, on ha estat, successivament, secretària del Departament de Psicologia Bàsica (1986-1989), vicedegana d’Infraestructures de la Facultat de Psicologia (2001-2002), (primera) degana de la Facultat de Psicologia (2002-2006), vicerectora d’Estudis (2006-2010), vicerectora d’Ordenació Acadèmica i Professorat (2010-2015), i vicerectora d’Ordenació Acadèmica, Professorat i Sostenibilitat (2015-2018). El 2018 va ser elegida la primera dona rectora de la Universitat de València (nomenada per Decret 41/2018, de 6 d’abril, del Consell de la Generalitat).
En l’àmbit nacional, ha estat secretària executiva de la Comissió Sectorial de la CRUE d’Assumptes Acadèmics i de la Comissió Sectorial de la CRUE de Sostenibilitat. Des del maig del 2019 presideix la Sectorial del Professorat de la CRUE Universitats espanyoles i, des del mateix any, forma part de la Comissió Executiva de la Asociación Universitaria Iberoamericana de Postgrado (AUIP).
Sent responsable de la inclusió i la integració de persones amb discapacitat com a vicerectora d’Ordenació Acadèmica, Professorat i Sostenibilitat, la seua universitat, la Universitat de València, ha rebut diversos reconeixements a escala nacional com ara Premios Solidarios Fundación ONCE i Telefónica Ability Awards.
Acadèmica de número de l’Academia de Psicología de España, va rebre el premi al mèrit policial de la unitat del Cos Nacional de Policia adscrita a la Comunitat Valenciana (Decret 189/2019, de 13 desembre, del Consell de la Generalitat Valenciana), i els premis de la Federació de Dones Progressistes de la Comunitat Valenciana, el Ferrer Pastor de la Mancomunitat de Municipis de la Safor, el premi honorífic a la Trajectòria Cultural de Foment AIC de Gandia; i el 9 d’octubre de 2018 va rebre la Distinció de la Generalitat Valenciana (Decret 160/2018, de 5 d’octubre).
El 2018 va rebre el premi José Luis Pinillos de Psicofundació a l’Excel·lència i Innovació en Psicologia, en la categoria “Psicòloga de l’any”, que reconeix l’excel·lència en l’activitat professional i acadèmica de la psicologia espanyola.