Logo de la Universitat de València Logo Rectorat de la Universitat de València Logo del portal

Rectora

Mª Vicenta MestreMª VICENTA MESTRE ESCRIVÀ

 

M. Vicenta Mestre Escrivá va nàixer a Oliva i és catedràtica de Psicologia Bàsica a la Universitat de València. Llicenciada en Filosofia i Ciències de l'Educació, en les especialitats de Psicologia i Ciències de l'Educació, va ser distingida amb el Premi Extraordinari de Llicenciatura en Psicologia i amb el Premi Nacional als millors becaris. Com a Doctora en Psicologia, va obtindre també el Premi Extraordinari de Doctorat.

En 2018 va ser elegida Rectora de la Universitat de València (nomenada per Decret 41/2018, de 6 d'abril, del Consell de la Generalitat), essent la primera dona que accedeix a eixe càrrec des de la Fundació de la Universitat en 1499. Ha sigut reelegida Rectora en 2022 (nomenada per Decret 25/2022, d'11 de març, del Consell de la Generalitat).

La Dra. Mestre posseeix una àmplia experiència investigadora. És autora de vora 200 articles en revistes nacionals i internacionals, 23 llibres i 50 capítols de llibres. A més, ha dirigit 20 tesis doctorals. Ha sigut directora d'un grup d'investigació i investigadora principal de 34 projectes competitius, entre els quals cal destacar dos projectes PROMETEO amb la Universitat de Missouri (USA) i el CONICET de Buenos Aires, així com la direcció de la xarxa d'excel·lència ISIC ‘Fortalecimiento personal, inclusión social y calidad de vida, CVIFOR’. La seua línia d'investigació s'ha centrat en la infància i l'adolescència amb l'objectiu central de detectar factors de protecció i vulnerabilitat en menors i les seues famílies, i intervindre en la infància i l'adolescència en risc per pobresa i/o exclusió social.
Els seus últims projectes d'investigació s'han centrat en ‘Violencia y victimitzación en la adolescencia: el rol de los valores’ (Plan Nacional I+D+i, PSI2016-78242-R); i el Projecte PROMETEO sobre ‘Competencia socioemocional y personal como prevención de la conducta desadaptada’.

La seua dedicació científica i trajectòria investigadora han sigut reconegudes amb sis sexennis d'investigació i un sexenni de transferència. Així mateix, és codirectora de la Càtedra Luis Amigó entre la Universitat de València i la Fundació Amigó per a la intervenció psicosocial en menors en situació de risc.
Compromesa amb la transformació de la universitat, en la seua trajectòria ha conegut els diferents nivells de la carrera acadèmica, així com els principals àmbits de la gestió universitària essent, successivament, secretària del Departament de Psicologia Bàsica (1986-1989), vicedegana d'Infraestructures de la Facultat de Psicologia (2001-2002), primera degana en la història de la Facultat de Psicologia i Logopèdia (2002-2006), vicerectora d'Estudis (2006-2010), vicerectora d'Ordenació Acadèmica i Professorat (2010-2015), i vicerectora d'Ordenació Acadèmica, Professorat i Sostenibilitat (2015-2018).
Va ser, precisament, en la seua última etapa com a vicerectora, en què fou responsable de la inclusió i la integració de persones amb discapacitat, quan la seua universitat va rebre diferents reconeixements a nivell nacional com els Premios Solidarios Fundación ONCE i els Telefónica Ability Awards.

En l'àmbit nacional, ha sigut secretària executiva de la Comissió Sectorial de CRUE Asuntos Académicos i de la Comissió Sectorial de CRUE Sostenibilidad. Des de maig de 2019 a juliol de 2023 va presidir la Sectorial del Professorat de CRUE Universidades españolas i, durant 2021, va presidir la Conferència de Rectors de les Universitats Públiques Valencianes (CRUPV). Forma part, així mateix, de la junta directiva de la Sociedad Española para el Estudio de la Ansiedad y el Estrés (SEAS).

Considerada com una de les Top 100 Dones Líders a Espanya en la categoria Funció Pública, Institucional i Política del rànquing 2019 de mujeres & cía, gaudeix d'una gran rellevància en l'àmbit de la psicologia, formant part com a acadèmica de número de la Academia de Psicología de España des de 2018. Durant eixe mateix any, va rebre el Premi José Luis Pinillos de Psicofundació a l'Excel·lència i Innovació en Psicologia en la categoria ‘Psicòloga de l'any’, un premi que reconeix l'excel·lència en l'activitat professional i acadèmica de la psicologia espanyola.

En l'àmbit institucional, ha sigut reconeguda amb la Distinció de la Generalitat Valenciana (Decret 160/2018, de 5 d'octubre), guardonada amb el premi al mèrit policial de la Unitat del Cos Nacional de Policia adscrita a la Comunitat Valenciana (Decret 189/2019, de 13 desembre, del Consell de la Generalitat Valenciana) i nomenada Filla Predilecta d'Oliva al setembre de 2022; en l'àmbit social, ha rebut nombrosos reconeixements a la seua labor social com: el premi de la Federació de Dones Progressistes de la Comunitat Valenciana, el Ferrer Pastor de la Mancomunitat de Municipis de La Safor, el premi honorífic a la Trajectòria Cultural de Foment AIC de Gandia, el premi Æquitas del Col·legi de Graduats Socials de València, el reconeixement ‘Bétera en Lilà’ de l'Associació Dones Progressistes de Bétera i el 'Premi Ciències Humanes i Investigació' 2023 de l'Ateneu Mercantil de València.
En el plànol internacional, destaca per ser membre de l'Executiva de la Asociación Universitaria Iberoamericana de Postgrado (AUIP), de la International Association of University Presidents (IAUP) i, des de 2019, de l'Aliança FORTHEM d'universitats, aliança que presideix durant l'any 2024.