Logo de la Universitat de València Logo Rectorat de la Universitat de València Logo del portal

Data de nomenament: 24 de de juliol de 1992.

A proposta de: Facultat de Ciències Biològiques.

Data d’investidura: 29 de de gener de 1993.

Padrí/ina: Dr. Luís Franco Vera i Dr. José Luís Mensua Fernández.

Apunt biogràfic:

François Jacob (Nancy, 17 juny de 1920 - París 19 d'abril de 2013). Metge i biòleg francès, guardonat amb el Premi Nobel de Medicina el 1965, el qual va compartir amb André M. Lwoff i Jacques Monod, pels seus descobriments sobre el control genètic de la síntesi d'enzims i la síntesi de virus.

Durant l'ocupació alemanya de França, Jacob va sortir de França a Gran Bretanya per unir-se a la guerra. Jacob, que només havia completat el seu segon any d'estudis de medicina, es va unir a la companyia mèdica de la 2a Divisió Blindada francesa el 1940. Pel seu servei durant la guerra, va ser guardonat amb la més alta condecoració de França pel seu valor, la Creu de l'Alliberament, així com la Legió d'Honor i la Croix de guerre. També va ser presoner del camp de concentració de Miranda d'Ebre.

Després de la seua recuperació, Jacob va tornar a l'escola de medicina i va començar a investigar la tirotricina i l'aprenentatge dels mètodes de la bacteriologia. Va completar la seua tesi sobre l'eficàcia dels antibiòtics contra les infeccions locals, i es va graduar com a doctor en medicina el 1947. Encara que atret per la investigació com a carrera, se sentia descoratjat per la seva pròpia ignorància percebuda després d'assistir a un congrés de microbiologia aquest estiu . En el seu lloc, va prendre una posició en el Centre de Cabanel, on havia fet la seua investigació de tesi, el seu nou treball implicava la fabricació d'antibiòtics, la tirotricina. Més tard, el centre va ser contractat per convertir les fàbriques de pólvora per a la producció de penicil·lina.

El 1961, Jacob i Monod van explorar la idea que el control dels nivells d'expressió d'enzims en les cèl·lules és el resultat de la retroalimentació sobre la transcripció de seqüències d'ADN. Els seus experiments i idees van impulsar el camp emergent de la biologia molecular del desenvolupament i de la regulació transcripcional en particular. Amb la determinació anterior de l'estructura i la importància central d'ADN, es va fer evident que totes les proteïnes es produïen en alguna manera a partir del seu codi genètic, i que aquest pas podria formar un punt de control clau. Jacob i Monod van fer descobriments experimentals i teòrics clau que van demostrar que en el cas del sistema de lactosa descrit anteriorment (en el bacteri Escherichia coli), hi ha proteïnes específiques que es dediquen a la repressió de la transcripció de l'ADN a RNA, impedint al seu torn que es descodifiqui en la proteïna). Aquest repressor (el repressor lac) existeix en totes les cèl·lules.

Jacob i Monod van estendre aquest model repressor a tots els gens de tots els organismes. La regulació de l'activitat dels gens s'ha convertit en un gran sub-disciplina de la biologia molecular.

Documents: