Logo de la Universitat de València Logo Rectorat de la Universitat de València Logo del portal

Edifici Rectorat.
Edifici Rectorat.
Edifici Rectorat.

L’Institut de Ciència Molecular celebra la seua XII Jornada Científica

  • 14 de desembre de 2012
Imatge de la inauguració

L'Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València (ICMol) ha celebrat divendres la seua XII Jornada Científica, una acció de divulgació que el centre celebra en cada aniversari. L'acte ha estat inaugurat pel rector Esteban Morcillo; acompanyat pel subdirector general d'Universitat, Estudis Superiors (ES) i Ciència, Felip Palau; el director del Parc Científic, Juan Antonio Raga; la degana de la Facultat de Química, Pilar Campins, i el director de l’ICMol, Eugenio Coronado.

 Coronado ha presentat un institut d'excel•lència en Química i Nanociencia molecular; un centre en ple creixement, amb quasi un centenar d'investigadors “els resultats dels quals superen amb escreix a molts Centres Severo Ochoa”, ha demostrat amb xifres.

L'Institut de Ciència Molecular té com objectius científics el disseny i síntesi de molècules funcionals, associacions supramoleculares i materials moleculars amb propietats físiques o químiques d'interès, així com l'estudi, caracterització i anàlisi, tant experimental com teòric, d'aquestes propietats. A més aplica aquests sistemes moleculars en diferents àrees d'interès com per exemple el magnetisme molecular, l'electrònica molecular, la nanotecnologia i la biomedicina. “Des del’ICMol –ha destacat– es dirigeix l’European Institute of Molecular Magnetism, es lideren 8 projectes europeus, 2 Consolider-Ingenio 2010, 6 Prometeo i 2 ISICs; es coordinen dos màsters universitaris i més del 90% de les publicacions d'alt impacte de la Universitat de València es generen en aquest centre”.

En la mateixa línia, el rector Esteban Morcillo ha fet referència a les declaracions del ministre Wert en el seu marc de la reforma educativa. “Potser no hi haja moltes universitats espanyoles en els 100 primers llocs dels rànquings mundials; tampoc ho està el finançament”, ha dit. “No obstant això, hi ha centres com l'Institut de Ciència Molecular que si que es troba entre els 100 primers del món, situant la Química valenciana i espanyola en primera línia d'investigació internacional”. L’ICMol compta amb prop de 1.000 publicacions, 13.000 cites i un alt índex h= 49 (2006-2012). Aquest concepte de valoració de la producció científica indica, en aquest cas, que l'institut compta amb 49 publicacions citades més de 49 vegades en articles científics internacionals.

Des de la Direcció Deneral d'Universitat, ES i Ciència, Felipe Palau ha posat l'Institut com a exemple, “en la mesura que capta recursos externs per a la nostra Comunitat i genera un gran retorn del finançament que obté a través dels grans programes de suport a la investigació”, ha dit. “Els seus resultats del Prometeo que ara finalitza són espectaculars, amb 96 articles publicats, més del doble dels quals són d'impacte, 3 patents i un elevat índex de cites”.
Pilar Campins ha destacat l'aspecte docent del centre, “un actiu molt important per a la Facultat de Química, perquè incideix en la formació dels joves que haurien de canviar aquesta societat”.

Com en cada ocasió, la Jornada ha comptat amb la participació de científics de reconegut prestigi, com ara Nazario Martín, Premi d'Investigació Bàsica Rei Jaime I de 2012; Santiago Álvarez, Premi Catalan-Sabatier de 2012, i Toribio Fernández Otero, Premi de Química-Física de la Real Sociedad Española de Química del 2004. Les conferències, plantejades en to divulgatiu, han versat sobre temes que van des dels materials moleculars intel•ligents i el seu impacte en medicina, fins a les connexions de la química amb la música, passant per la nanociència molecular.

Més informació