University of Valencia logo Logo Scientific Culture and Innovation Unit - Chair for Scientific Dissemination Logo del portal

CONFERÈNCIES:

“Ciberpsicología: Enigmes de la Psicologia del futur”

Amparo Luján

En sols unes dècades la societat ha patit un gran canvi per la aparició i instauració de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TICs) en el seu funcionament. Aquest nou univers virtual en el que vivim tot tipus de persones (independentment del sexe, cultura o edat) es bassa en un nou paradigma social que ha portat amb ell múltiples canvis biopsicosocials, és a dir, ens trobem davant d’un fenomen social total. La tecnologia es un graó més en l’adaptació de l’ésser humà a un “nou món” del que nosaltres mateixos som responsables de la seua creació.

La convivència diària i constant amb la tecnologia ha provocat un gran impacte al cervell humà i, com a conseqüència, en la psicologia humana a nivell social i individual. La connexió constant, la immediatesa, la sobre estimulació d’informació i continguts (i fins i tot el patró de conductes addictives com a norma) canvia la interacció, comunicació, pensament i emoció d’una persona de forma integral. Sense anar més lluny (o si), la influència de les TICs arriba a la essència mateixa de l’organisme, essent capaç d’alterar la bioquímica, fisiologia i cognició humana.

Aquest context derivat de la “revolució tecnològica” constitueix un nou pas de l’evolució de l’home. Cal aleshores preguntar-nos: Quin impacte han tingut les TICs a la psicologia humana? Però tenint en compte que les TICs són un punt de no retorn a la nostra societat... es màquines seguiran evolucionant i la intel·ligència humana involucionarà? Els psicòlegs analitzarem i tractarem a... ciborgs?

SOL·LICITAR LA CONFERÈNCIA

 

L’ou o la gallina?: L’etern dilema psicològic dels videojocs

D’entre les noves Tecnologies de la Informació, la Comunicació i l’Oci (també conegudes com a TICO), la “O”, sense dubte,  està protagonitzada pels videojocs. Més de 3100 milions de persones juguen habitualment a videojocs, el que representa un 40% pe la població mundial. Recentment, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Associació Americana de Psiquiatria (APA) han classificat oficialment l’addicció als videojocs com un trastorn psicològic. El consum massiu i compulsiu de videojocs està lligat a llargs períodes d’exposició a aquesta experiència virtual, especialment a jocs online, competitius i violents. És ara quan el clàssic dilema sobre la influència dels videojocs necessita resposta: els videojocs tornen a les persones més agressives? Poden, fins i tot, convertir-los en criminals? La Neurociència és l’última perspectiva científica que s’ha unit a la taula de debat per a tractar de trobar al nostre cervell la resposta que resolga per fi aquesta qüestió que interessa tant a professionals com a pares i gamers

SOL·LICITAR LA CONFERÈNCIA

 

 

Inicio       Ministerio de Industría, Economía y Competitividad   

CV BREU

Amparo Luján va començar a formar part de la Universitat de València com a estudiant en 2014 per a, finalment, formar part de l'equip professional en 2020 com a personal investigador. Es va graduar en Psicologia en 2017 (UV), es va especialitzar en Neurociències en 2019 (UV) i en Psicologia Forense en 2021 (EICYC i Universitat Isabel I) i actualment és doctoranda en Psicologia de l'addicció als videojocs en el departament de Psicologia Bàsica de la UV

Ha estat partícip d’investigacions a l’equip d’investigació de Neurociència Social i Addiccions Conductuals des del 2017. Actualment treballa en l’equip d’investigació sobre les Addiccions Tecnològiques al departament de Psicologia Bàsica.

Des de que va començar la seua activitat científica ha realitzar múltiples projectes de divulgació científica amb organismes com la Universitat de València, l’Escola Internacional de Criminologia i Criminalística, l’Ajuntament de València o l’organització TEDx de la Universitat Carlos III de Madrid. Ha publicat articles científics al camp d’estudi de l’agressió i nombrosos articles en webs especialitzades de psicologia com AESPSIS i Psicocode. A més, ha participat en congressos com el XV Congrés de Violència contra la Dona o el VIII Congrés Nacional de Criminologia i Criminalística. També realitza xarrades de divulgació sobre Neurociència i implementa tallers de prevenció de conductes addictives a centres d’ensenyança.

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/amparo-luj%C3%A1n-barrera-8a7550140/

Articles de divulgació:

https://www.miconsulta.es/author/amparolucia/ https://psicocode.com/ciencia/neurociencia/        

https://www.eicyc.es/neuroqwerty-neurociencia-criminologia-o-ciencia-ficcion/

Conferència sobre Neurocriminologia:

https://www.youtube.com/watch?v=PnFI9t-VyEI&t=532s

Xarrada TEDx sobre Neurociència:

https://www.youtube.com/watch?v=0z5dl6XW6Mk&t=53s