University of Valencia logo Logo Scientific Culture and Innovation Unit - Chair for Scientific Dissemination Logo del portal

Conversa sobre ciència a través de la literatura, al cicle pels 30 anys del Premi Europeu de Divulgació Científica “Estudi General”

  • Scientific Culture and Innovation Unit
  • April 12nd, 2024
cartell

L’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València acull aquest dimecres 17 d’abril a les 19 hores la conversa “La ciència en la literatura”, amb el metge Ramon Gomis i el químic i divulgador Xavier Duran, els quals parlaran de la ciència a través de la literatura, dins del cicle de converses “El nostre futur amb la ciència”. Aquesta efemèride s’organitza entre gener i setembre amb motiu del 30 aniversari del Premi Europeu de Divulgació Científica “Estudi General” (Premi EG), convocat per la Universitat de València i l’Ajuntament d’Alzira i de la col·lecció de llibres “Sense Fronteres” (Publicacions de la Universitat-Bromera), on s’editen les obres guanyadores.

El metge endocrinòleg Ramon Gomis, a més de dramaturg, és investigador emèrit (Clínic de Barcelona, IDIBAPS) especialista en diabetis i obesitat, membre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i autor de La fi de la diabetis? (Bromera/PUV, 2006). Per la seua banda, Xavier Duran és químic i comunicador científic, autor d’El cervell polièdric (premi EG 1995), L’artista en el laboratori (finalista 2006) i L’imperi de les dades (premi EG 2017). En 2015 va publicar La ciència en la literatura: un viatge per la història de la ciència vista per escriptors de tots els temps (UB).

El cicle “El nostre futur amb la ciència” està organitzat per l’Espai Ciència (Octubre Centre de Cultura Contemporània de València) i, entre d’altres, hi col·labora la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Universitat de València. Totes les converses són moderades per la periodista Reis Juan.

El Premi Europeu de Divulgació Científica “Estudi General”, dotat amb 12.000 euros i convocat en col·laboració amb Edicions Bromera, té la finalitat d’estimular la creació i la difusió d’obres que, amb un llenguatge entenedor, posen a l’abast del públic general, i de l’estudiantat preuniversitari en particular, els avanços científics i tecnològics, i també la divulgació d’aspectes interessants de les diverses branques del saber. La col·lecció “Sense Fronteres, dirigida per la catedràtica de Periodisme Carolina Moreno, inclou fins ara 47 llibres, en valencià. A més, algunes d’aquestes obres s’han traduït al castellà i estan disponibles en la col·lecció “Sin Fronteras”.

El 22 de maig, el biòleg Joandomènec Ros i l’ambientòleg i divulgador Andreu Escrivà tractaran el futur del planeta; el dia 29, el neuròleg Jose R. Alonso i el catedràtic de Psiquiatria Adolf Tobeña participaran en la conversa “El futur del cervell humà”.

Arcadi Navarro, investigador ICREA i biòleg, i la física Susanna Manrubia parlaran del futur de la ciència en temps de banalitats, el 18 de juny; mentre que l’arqueòleg Valentín Villaverde i el neurobiòleg Juan Nácher compartiran l’última conversa, el 18 de setembre: “Què ens fa humans?”.

La segona conversa, “El futur de l’alimentació”, va tindre com a ponents Daniel Ramón, biotecnòleg d’aliments, i Pere Puigdomènech, professor de recerca ad honoris del CSIC, dins del cicle de converses “El nostre futur amb la ciència”.

La primera conversa, “La ciència a través de l’art”, va comptar amb la participació de Cristina Junyent i de Jaume Bertranpetit. Cristina Junyent és biòloga i comunicadora científica dedicada a la divulgació des del 1989. Jaume Bertranpetit és catedràtic emèrit de biologia (Universitat Pompeu Fabra) i membre de l’Institut d’Estudis Catalans. Amb Cristina Junyent, és coautor de Viatge al orígens: història biològica de l’espècie humana, Premi Europeu de Divulgació Científica el 1997.

Les converses són una acció que forma part del Pla Anual de Divulgació Científica de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació cofinançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECyT) i el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

Images: