Logo de la Universitat de València Logo Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa (SFPIE) Logo del portal

Acrònim PIEC_2730579
Codi PIEC_2730579
Curs acadèmic 2023-2024
Grup d'innovació educativa Innovació educativa en Farmacognosia
Programa Projectes d'Innovació Docent (PID)
Àrees de coneixement Ciències de la Salut
Data d'inici 01/09/23
Data de finalització 31/07/24
Categories
  • Aprenentatge cooperatiu/aprenentatge basat en equips
  • Aprenentatge basat en l'acció
  • Visites externes
  • Activitats per potenciar la corresponsabilitat social
Paraules clau aprendizaje colaborativo, secundaria, drogas abuso
Línies estratègiques

Disseny, utilització i avaluació de materials, recursos i estratègies per a la docència.

Presentació

El presente proyecto da continuidad a varias iniciativas de innovación docente integradas en proyectos de innovación subvencionados por el SFPIE, que empezaron en el curso 2018-19 y que, actualmente, ha posibilitado generar un grupo de innovación consolidado. Este proyecto se halla en línea con el Plan Estratégico de la UV, ya que pretende generar, compartir y movilizar conocimientos de forma multidireccional entre docentes y estudiantes. Este proyecto se centra en el aprendizaje colaborativo de estudiantes de Farmacognosia de 3er curso del Grado de Farmacia en educación secundaria, con la finalidad de mejorar la formación de los/as estudiantes universitarios/as, y prevenir el consumo de sustancias de abuso en ambos grupos, incidiendo en los/as adolescentes.
El objetivo principal de este proyecto es el desarrollo personal, intelectual y social del alumnado universitario a través del trabajo colaborativo grupal interaccionando con sus compañeros y compañeras, y también con estudiantes de otros niveles educativos. Este objetivo tiene un triple alcance: por un lado, los/as universitarios/as desarrollan un trabajo colaborativo desempeñando habilidades y roles de liderazgo en la trasmisión de los conocimientos adquiridos en la asignatura de Farmacognosia aumentando, por tanto, su motivación e interés tanto por los contenidos como por la interacción con estudiantes de otros niveles educativos, ejerciendo de “profesores/as”; por otro lado, en el alumnado de Secundaria se persigue que la información sobre sustancias de abuso tenga un mayor alcance al ser proporcionada por sus “casi iguales” y, en tercer lugar pero no por ello menos importante, se pretende que en todos/as los/as estudiantes, la prevención en el consumo de sustancias sea realmente efectiva.

Objectius

El objetivo principal de este proyecto es el desarrollo personal intelectual y social del alumnado universitario a través del trabajo colaborativo grupal, aumentando su motivación e interés al trabajar de manera grupal y al enseñar sus conocimientos a estudiantes de otros niveles educativos. Este objetivo tiene un triple alcance: por un lado, los y las universitarios/as desarrollan un trabajo colaborativo con habilidades y roles de liderazgo en la trasmisión de los conocimientos adquiridos en la asignatura que aumentan su motivación e interés en interacciones con estudiantes de otros
Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa (SFPIE) udie@uv.es 3
niveles educativos; por otro lado, respecto al alumnado de Secundaria se persigue que la información tenga un mayor alcance al ser proporcionada por sus “casi iguales” y, en tercer lugar, en ambos grupos de estudiantes, que la prevención del consumo de sustancias tenga un mayor calado y sea, por tanto, más efectiva.
Además, se pretende promover el aprendizaje autónomo de los y las estudiantes universitarios/as así como el aprendizaje colaborativo al trabajar en equipos distribuyéndose las tareas y responsabilidades, desarrollando habilidades y destrezas que les permitan potenciar la mejora del proceso de enseñanza-aprendizaje en Farmacognosia mediante la implementación de la clase inversa, la gamificación, el visionado de píldoras educativas, aumentando así la motivación y la implicación de los y las estudiantes en la creación de conocimientos y la utilización de las TIC’s, y dotándoles de estrategias necesarias en su futuro académico y profesional.
Otro objetivo que conseguir es realizar una actividad de aprendizaje servicio al implementar un proyecto educativo con utilidad social, debido a la necesidad de reducir o de evitar el consumo de drogas de abuso entre los adolescentes y jóvenes. Además de buscar la participación de los estudiantes en su propio aprendizaje y en el desarrollo de futuras competencias profesionales.
Estos objetivos son coherentes, sostenibles y pretenden mejorar la calidad de la docencia universitaria y fortalecer la prevención y el tratamiento del abuso de sustancias adictivas, estando incluidos y en estrecha relación con las líneas de actuación estratégica de la Universitat de València.

Subvenció

Subvenció concedida:100€

Graus implicats
Grau en Farmàcia
Assignatures implicades

Farmacognòsia

Estudiantat a qui va dirigit

Estudiants de l'assignatura de Farmacognòsia del tercer curs del Grau de Farmàcia de la Universitat de València

Esdeveniment on es presenta

L’assignatura de Farmacognòsia és una matèria ideal per a introduir conceptes de substàncies amb potencial addictiu als estudiants joves i adolescents en les Ciències i Tecnologies Sanitàries.
L’impacte d’aquest projecte en el procés d’aprenentatge dels universitaris és molt favorable destacant aspectes positius en la millora de la comprensió de conceptes i connexió amb competències socials i professionals, l’adquisició d’habilitats pràctiques en situacions reals i l’augment de la motivació i satisfacció.
Les 26 estudiants universitàries voluntàries del projecte han cursat l’assignatura de Farmacognòsia, matèria troncal anual en el 3er curs del Grau en Farmàcia de la Universitat de València amb un total de 9 ECTS (6 crèdits teòrics i 3 pràctics). Han participat 79 estudiants de secundària de 4t d'ESO, 1er de Batxillerat i Grau mig de Formació Professional.
La difusió de les activitats realitzades i la transferència del coneixement ha sigut mitjançant:
Presentació d’un pòster al ICON-edu 2024 (III International Congress: Education and Knowledge (ICON-edu 2024) [III Congreso Internacional: Educación y Conocimiento], celebrado del 6 al 7 de junio de 2024, con una duración de 30 horas, en la Universidad de Alicante. “Universitarias en Secundaria: aprendizaje-servicio para la prevención del consumo de sustancias adictivas”. Giner Pons, Rosa María; Blázquez Ferrer, María Amparo; Cabedo Escrig, Nuria; Moragrega Vergara, Inés; Andújar Pérez, Isabel.

Resultats

Aquest projecte es continuació de l’activitat d'innovació educativa i de col·laboració iniciada fa més de cinc cursos acadèmics i desenvolupada en els Instituts de Secundària (IES) per estudiants de l'assignatura de Farmacognòsia del tercer curs del Grau de Farmàcia de la Universitat de València. Emprant la metodologia d'aprenentatge-servei (ApS) els estudiants universitaris van demanar informació (Aprenentatge) sobre les conseqüències del consum de substàncies addictives, atesa la percepció de risc i visibilitat del problema de les drogues, per prevenir-ne el consum i emprendre accions preventives en aquest grup de població, estudiants de secundària (Servei). En aquesta nova edició, 26 estudiantes universitàries voluntàries (20,4±0,6 anys) es van distribuir en equips i van desenvolupar l'activitat dirigida a 79 estudiants de secundària participants, sota la tutela del professorat universitari de Farmacognòsia. Participaren dos IES de Burjassot (Federica Montseny, FM i Vicent Andrés Estellés, VA). Ens van realitzar quatre sessions: una adreçada a estudiants de 4t d’ESO en FM (n=12, 15,4±0,7 anys), dos a cicle formatiu de primer curs de tècnic de farmàcia (CF) en FM (n= 45, 31,0±6,4 anys), i una a 1r Batxiller de Ciències (Bac) a VA (n=22, 16,4±0,6 anys). Igual que en edicions anteriors, l'activitat es va avaluar mitjançant dos qüestionaris d'escala Likert amb 5 nivells de resposta, un previ a l'activitat, sobre el perfil sociodemogràfic, prevalença i patrons de consum, i un altre, en finalitzar l'activitat, sobre el grau de satisfacció i la seva utilitat per millorar o dissenyar noves actuacions. Del total de participants a l'activitat (n=105), 81% van ser dones i només la meitat practicava esport.
Aquest projecte ha permès a les estudiantes universitàries promoure l’aprenentatge autònom per a ser ells mateix els protagonistes del seu aprenentatge, així com l’aprenentatge de col·laboració al treballar en equips, distribuint-se la feina i les responsabilitats, desenvolupant habilitats i destreses per potenciar la millora del procés d’ensenyament-aprenentatge en Farmacognòsia mitjançant la utilització de les TICs, augmentant la motivació i la implicació dels estudiants en la creació de coneixement. Els estudiants universitaris van empatitzar amb els estudiants de secundària, contribuint a la formació d'adolescents amb una ment més saludable.
En aquesta edició, la substància més consumida ha sigut la cafeïna i la segona substància psicoactiva més consumida l’alcohol. Les universitàries van declarar consumir begudes alcohòliques algun cop per setmana (23,1%) i alguna vegada al mes (53,8%); a CF un 4,4% i 31%, respectivament, mentre que a Bac i a 4t ESO bevien alguna vegada al mes un 50% i un 16,7%, respectivament. S'aprecia una marcada disminució en la prevalença de consum de tabac i cànnabis respecte d'edicions anteriors. A Bac, únicament un estudiant fumava tabac diàriament, un 20% va declarar haver fumat alguna vegada a la seva vida i mai la resta (75%). A 4t ESO, només un 16,7% ha provat el tabac alguna vegada a la seva vida. El comportament és semblant a CF i Uni, en tots dos només un estudiant fumava alguna vegada per setmana i dos alguna vegada al mes; a CF 6 ho han provat alguna vegada a la seva vida i 77,8% mai no ha fumat mentre que, a Uni, 2 ho han provat i 80,1% mai. Pel que fa al consum de substàncies il·legals, cap estudiant consumeix cànnabis diàriament, però manifesten haver provat cànnabis alguna vegada 19,2% (Uni), 17,8% (CF), 10% (Bac) i 8,3% (4t ESO) . A CF, 3 estudiants han provat cocaïna i un amfetamines; i dos estudiants (Uni i CF) consumeixen ansiolítics diàriament.
D’acord amb els resultats obtinguts en el qüestionari post-activitat, es desprèn que l’activitat desenvolupada en aquest projecte d’innovació educativa ha agradat a tots, al professorat dels IES i de la Universitat, així com dels estudiants de secundària i dels universitaris. Es interessant destacar l'ordre de valoració per grups etaris, recaient la màxima puntuació (4,8) en el grup més nombrós (CF-FM) i de major edat. Encara que la opinió dels estudiants de secundaria es positiva (4,2±0,9 en Cicle Formatiu, 4,1±0,8 en Batxiller y 4,1±0,9 en 4ºESO) en quant a platejar-se adoptar hàbits de consum i de vida saludables després de l’activitat considerem necessari continuar l’ApS amb un aprenentatge de col·laboració de qualitat fora de l'aula enfocat a la prevenció d'alguns problemes socials i de salut com és el consum de substàncies.
L'activitat ha intentat conscienciar els estudiants sobre els riscos del consum de substàncies addictives. Tot i que aquesta proposta educativa pot beneficiar tots els estudiants, s'haurien d'implementar altres iniciatives complementàries que reforcin encara més la prevenció del consum d'aquestes substàncies.
Entre les limitacions d’aquest projecte cal assenyalar que tant els universitaris com els estudiants de secundària donen la puntuació més baixa a l’ítem del qüestionari post-activitat vers si la informació facilitada respecte a les drogues influirà en evitar el possible consum de substàncies addictives. Possiblement les raons són la curta duració de les sessions (2 h) donat el temps limitat que disposem pel calendari acadèmic per a dur l’activitat a terme i la falta de reforç del propi contingut amb altres activitats que serien desitjables per a fomentar canvis en l'estil de vida i augmentar la percepció del risc respecte al consum. No obstant això, en els universitaris sí s'aprecia un major calat en emmarcar-se l'activitat dins d'una assignatura troncal i anual on s'aprofundeix àmpliament en les substàncies addictives d'origen vegetal, que al seu torn es complementa amb altres assignatures. En les futures edicions es pretén que aquesta activitat s'incloga juntament amb altres

Coordinació
  • GINER PONS, ROSA MARIA
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Secretari/a de Departament
Veure fitxa
Participants d'altres entitats

Ibáñez Jaime, María Dolores

Estructures associades
Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació
Altres estructures

Oficina Farmacia

IES de Burjassot Federica Montseny

IES Vicent Andrés Estellés

PLAYLIST