Logo de la Universitat de València Logo Servei d'informàtica [SIUV] Logo del portal

La UV multiplica per 10 la seua velocitat de xarxa òptica (100Gbps)

  • Servei d'Informàtica
  • 30 de gener de 2023
Image de la noticia

LA UNIVERSITAT, INSTITUCIÓ AFILIADA A RedIRIS, MULTIPLICA PER 10 LA VELOCITAT DE LA SEUA XARXA ÒPTICA FINS A ARRIBAR Als 100 Gbps

La actuació s'inscriu en el compromís de la Universitat d'oferir a la comunitat universitària la tecnologia de comunicacions més avançada per a un millor acompliment de la docència, la investigació i l'administració electrònica.

Aquesta nova connectivitat permetrà oferir una millor qualitat d'experiència en els serveis que utilitzen un elevat consum de xarxa (videoconferència HD, serveis Cloud, reproducció de vídeo,…) i avançar en l'accés a serveis innovadors promoguts des de les institucions europees amb fons específics per a projectes TI en camps com: Intel·ligència Artificial/Machine Learning, Internet of Things (I0T), Big Data, Blockchain, Dades obertes, 5G, … Tot això suposa obrir l'espectre de possibles solucions a situacions recollides en l'Agenda 2030, que precisen d'aquesta mena de desenvolupament tecnològic per a la seua execució. Són innombrables les àrees que requereixen hui dia d'una connectivitat cada vegada més eficaç, des dels avanços en solucions sanitàries, com en la millora d'eines educatives, en el desenvolupament de la investigació i innovació, en la millora dels processos de gestió administrativa, l'accessibilitat a la informació, etc.

L'actuació s'ha dut a terme des del Vicerectorat de Planificació, Qualitat i Tecnologies de la Informació i pel Servei d’Informàtica i ha suposat multiplicar per 10 la capacitat anterior, gràcies a la capacitat de fibra òptica que la Universitat ha desplegat entre els seus campus, com a la disponibilitat de la Xarxa de Fibra Òptica Nacional, gestionada per RedIRIS, amb una inversió total de 606.834 €.

El nostre enllaç, extrem a extrem sobre la xarxa de fibra òptica de RedIRIS en el seu projecte Nova 100 RedIRIS, és dels pocs desplegats entre les universitats espanyoles. Aquest equipament, que com primer avantatge ofereix un augment significatiu de la velocitat en les comunicacions, proporciona altres avantatges com:

  • Millores en la seguretat.
  • Simplificació en la gestió, en reduir el nombre d'equips en els enllaços interns.
  • Posibilitat de suportar més punts d'accés a la xarxa.
  • Millora en l'estabilitat de la xarxa cablejada i sense fil.
  • Configuracions més senzilles, que minimitzen la possibilitat d'error o fallada en els punts crítics de la xarxa.
  • Estalvi d'espai en els racks de comunicacions, passant a ocupar entre 5 i 7 vegades menys espai per node.
  • Un augment en la capacitat de procés de fins a 2000 milions de paquets per node.
  • Augment de la capacitat global de procés de fins a 6.4 Tbps per node.
  • Dins dels objectius del projecte Xarxa IRIS NOVA 2 se situa ampliar la connectivitat digital per a una millor docència i investigació. Respecte al ODS 9 (Indústria, innovació i infraestructura), aquest projecte permet avançar en la consecució de la meta 9.1: “Desenvolupar infraestructures fiables, sostenibles, resilients i de qualitat, incloses infraestructures regionals i transfrontereres, per a donar suport al desenvolupament econòmic i el benestar humà, posant l'accent principalment en l'accés assequible i equitatiu per a tots”. I, a més, fer-ho en coherència amb la meta 7.3: “D'ací a 2030, duplicar la taxa mundial de millora de l'eficiència energètica”, perquè l'actuació d'aquest equipament permet una reducció del consum elèctric en un 68% per node.
Imatges: