Logo de la Universitat de València Logo Servei de Prevenció i Medi Ambient Logo del portal

Simulacre d'emergència a l'Aulari Interfacultatiu del Campus de Burjassot

  • 12 de febrer de 2020
bombers amb camilla

Aquest matí s’ha realitzat un simulacre d’emergència a l’Aulari Interfacultatiu del campus de Burjassot, organitzat pel Servei de Prevenció i Medi Ambient de la Universitat de València.

S’ha comptat amb la col·laboració del Consorci Provincial de Bombers de València, l’Ajuntament de Burjassot i el Servei 1·1·2 de la Comunitat Valenciana.

L’Aulari Interfacultatiu de la Universitat de València està situat al terme municipal de Burjassot. L’edifici, com indica el seu nom, conté un total de 22 aules, on pot arribar a haver-hi uns 2.200 estudiants. Les aules es distribueixen entre la planta baixa i la primera. L’edifici disposa també de la sala d’actes “Charles Darwin”, amb una capacitat de 351 persones a la segona planta.


L’accés principal a l’edifici es realitza a través de l’avinguda del Primer de Maig, just enfront de l’IES Federica Montseny, encara que habitualment els vianants hi accedeixen a través d’una passarel·la de comunicació amb la Facultat de Farmàcia. Tots dos edificis comparteixen garatge d’accés restringit, situat a la planta soterrani -1.


En aquest exercici s’ha simulat un accident de moto al pàrquing de l’Aulari. A conseqüència de l’accident, hi ha hagut un vessament de combustible i s’ha generat un incendi. Atesa la possible ràpida propagació de l’incendi a la resta de vehicles i, a l’edifici, així com la dificultat del rescat del motorista ferit, s’ha considerat necessari l’avís al servei d’emergències 1·1·2 de la Comunitat Valenciana. Hi han intervingut activament bombers del parc de Burjassot, el Servei d’Atenció Sanitària d’Urgències i Emergències de la Generalitat Valenciana i la policia local de Burjassot.


Tenint en compte l’envergadura de l’emergència, i com a mesura preventiva, s’ha activat el protocol d’emergència de l’edifici i s’ha donat l’ordre d’evacuació total de l’Aulari Interfacultatiu.


La realització de simulacres i exercicis posen a prova totes les planificacions i suposen un exercici pràctic per a tot el personal implicat. En aquest simulacre, repetim l’eficaç eina de geolocalització dels edificis i identificació del nivell i tipus de riscos d’aquests. Aquest desenvolupament informàtic ha sigut desenvolupat entre el Consorci Provincial de Bombers i l’Àrea de Seguretat del campus de Burjassot-Paterna del Servei de Prevenció i Medi Ambient de la UV. Mitjançant aquest, els bombers, una vegada rebut l’avís d’una emergència i, mentre hi acudeixen, poden visualitzar a través d’un servidor cartogràfic el punt exacte on  s’ha produït l’incident, els accessos i les eixides més pròximes, quin és el recorregut dins de l’establiment per a arribar al lloc del sinistre, els hidrants més pròxims, les característiques de la infraestructura on s’ha produït o si hi ha elements adjacents o zones industrials pròximes, entre altres informacions d’utilitat.


Cal indicar que a Espanya no hi ha cap organisme amb una eina cartogràfica GIS tan potent com la que hem desenvolupat al campus de Burjassot–Paterna per a la gestió d’emergències. Gràcies a la col·laboració de les dues institucions hem aconseguit fer un pas més per a donar una resposta àgil i eficaç davant les emergències o incidències que puga haver-hi a la Universitat de València.

Imatges: