University of Valencia logo Logo Faculty of Teacher Training Logo del portal

La comunitat educativa reflexionarà en una jornada d'innovació sobre com tractar el malbaratament alimentari a les aules

  • December 13rd, 2023
Image de la noticia

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA), en col·laboració amb la Facultat de Magisteri i l'entitat Justícia Alimentària, organitzen la jornada EL MEU COL·LE NO MALBARATA amb l'objectiu d'abordar el malbaratament alimentari a les aules d'una manera innovadora. Aquesta activitat se celebrarà el pròxim 18 de desembre a l'aula PB-04 de la Facultat de Magisteri (Campus de Tarongers de la Universitat de València, UV) a partir de les 17 hores.

La jornada s'estructura en tres blocs: la primera part abordarà la problemàtica del malbaratament alimentari i la seua integració en el currículum des d'una perspectiva educativa; la segona part comptarà amb una taula d'experiències que mostrarà iniciatives realitzades en centres educatius; i finalment, es realitzarà una demostració de cuina d'aprofitament.

Presentarà la jornada Miquel A. Oltra (Vicedegà de Projecció Social, Transferència i Comunicació, Facultat de Magisteri, UV) i Inmaculada Marco (Directora General d'Indústria i Cadena Agroalimentària, Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca). Després d'això, María Ángeles Fernández-Zamudio, investigadora de l'IVIA i coordinadora de l'agenda tècnica del Pla d'acció per a previndre i reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari en la Comunitat Valenciana, destacarà la inadmissibilitat del malbaratament alimentari i els seus impactes econòmics, socials i mediambientals.

Seguidament, Paloma Sánchez, del Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana, mostrarà com la LOMLOE pot ser una finestra d'oportunitats per a abordar el malbaratament alimentari des de la perspectiva de la sostenibilitat escolar. A continuació, Berta Vidal, de la Fundació Espigoladors, presentarà la guia elaborada en el marc de l'agenda tècnica del Pla d'Acció que persegueix ajudar a previndre i reduir el malbaratament alimentari en els menjadors escolars valencians i en la qual es recopilen una sèrie de bones pràctiques per a evitar que el menjar dels centres educatius es malbarate.

La jornada també comptarà amb una taula d'experiències en la qual es presentaran diferents iniciatives inspiradores: la primera, impulsada per les professores Tatiana Pina i María Calero de la Facultat de Magisteri (UV); seguida d'experiències realitzades per alumnat d'aquesta facultat en diferents centres d'Educació Primària (CEIP Lluís Vives, CEIP Severí Torres, CEIP Pare Català i CEIP Lluís de Santàngel). A més, s'exposarà el projecte Escoles que Aprofiten, de l'organització Justícia Alimentària. I finalment, es compartiran les experiències del professorat de dos centres d'educació secundària, l'IES Enric Valor i l'IES Andreu Alfaro.

A mode de tancament de la jornada, hi haurà una demostració de cuina d'aprofitament a càrrec d'Alicia Valero, dietista-nutricionista i cuinera anti-malbaratament, seguida d'una degustació de les receptes preparades.

L'activitat és gratuïta i la seua inscripció pot formalitzar-se a través d'aquest enllaç: https://links.uv.es/g81itru. A més, podrà visualitzar-se en línia en el canal de retransmissions del Portal Agrari (https://portalagrari.gva.es/es/formacio-i-transferencia/transmissions-en-directe).

Aquesta activitat s'inclou dins del Pla d'Acció per a previndre i reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari a la Comunitat Valenciana impulsat per la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca. A més, algunes de les accions que es presentaran s'inclouen en el Projecte d'Innovació Educativa "El malbaratament alimentari com a problemàtica per a abordar la Sostenibilitat en la formació inicial del professorat" (UV-SFPIE_PID-2737027).

Images: