Logo UVDegree in MedicineFaculty of Medicine and Odontology Logo del portal

Estudiants de Medicina i de Belles Arts mostren el cos humà a través d’imatges fisiològiques i patològiques

  • April 3rd, 2017
Body Paint

La Facultat de Medicina i Odontologia acull la inauguració, aquest dilluns 3, de ‘BodyPaint Anatómico’, una exposició que mostra imatges fisiològiques i patològiques reproduïdes artísticament sobre el cos humà. La proposta, elaborada per estudiants de Medicina de la Universitat de València i de Belles Arts de la Universitat Politècnica, busca trencar amb la tradició d’estudiar Anatomia mitjançant il·lustracions que representen parts de l’organisme.

L’associació cultural “Els Quatre Gats de Medicina”, amb més de 25 anys d’història en la Universitat de València, presenta un projecte en el qual es combina art, ciència i divulgació i que consta de 15 obres en les quals l’anatomia es veu ressaltada sobre el cos, que es converteix en llenç per als artistes. La mostra es presentarà i inaugurarà a partir de les 18 hores en la sala d’exposicions de la Facultat de Medicina i Odontologia.

En BodyPaint Anatomico, els estudiants de Medicina han aportat els seus coneixements d’anatomia humana per a assessorar els de Belles arts, mentre que el fotògraf David Gimeno, format en l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València, ha sumat la seua visió per a aconseguir els objectius de divulgació científica a través del retrat.

“Pensem que la representació anatòmica sobre el cos nu dels models és la manera més bella i natural de relacionar-se amb l’anatomia humana” assegura el president d’Els Quatre Gats, Jordi Gaja, qui apunta que la difusió científica “ha d’anar més enllà de cercles mèdics especialitzats i arribar a un públic més general”. A més, “la mostra és una original i precisa representació de l’anatomia humana per qui millor la coneix i plasmada per qui millor la representa. És una via bella i artística d’acostar-se a la ciència i conèixer la nostra anatomia”, segons l’estudiant de la Universitat de València.

En la part patològica de la mostra –que es podrà visitar en la Facultat de Medicina i Odontologia fins al 12 d’abril– s’exposen obres com a Cáncer de Mama o Carcinoma de pulmón. A través d’elles, els estudiants de Medicina utilitzen la via artística per a denunciar el perill que comporta l’hàbit del tabac i les seues conseqüències: la visió més directa i impactant d’aquesta patologia és la representació sobre el propi cos.

Com a complement a aquestes obres patològiques, es proposen exemples fisiològics anatòmics, com a Musculatura anterior y lateral de la pierna o Planos musculares de la espalda. Aquesta última representa amb gran exactitud els diferents plànols topogràfics que s’observen en la musculatura de l’esquena, des dels més superficials (trapezi) als més profunds (múscul serrat anterior).

L’exposició ha comptat amb la col·laboració de la Comissió de Cultura de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat i l’Assemblea de Representants de la Facultat.

Images: