Logo de la Universdad de Valencia Logo Unidad de Cultura Cientifíca y de la Innovación - Cátedra de Divulgación de la Ciencia Logo del portal

Taller cuinant la divulgacio cientifica

Cuinant la divulgació científica. L'eficàcia d'aprendre ciència a través de les explicacions científiques dels processos culinaris està ben demostrada i existeix extensa bibliografia i experiència sobre aquest tema. En la nostra institució hi ha una tradició consolidada en la realització d'accions de divulgació de la ciència per mitjà de la gastronomia científica, sobretot a partir dels cursos i tallers que va desenvolupar aquesta UCC+i amb Fernando Sapiña, professor de Química Orgànica i investigador de l'Institut de Ciència dels Materials i també impulsor del grau de Ciències Gastronòmiques i del Gastrolab de la Universitat de València. La present acció pretén seguir aquest deixant, recuperar els materials que va llegar el professor Sapiña i posar en marxa les següents activitats de divulgació científica lligades a la cuina, els seus processos i ingredients, dirigides a públics molt diversos amb l'objectiu principal de fer assequibles els conceptes i coneixements científics.

A) Visites guiades al Mercat Central de València: Amb l'assessorament de diferents personalitats investigadores i del periodista i divulgador de la gastronomia valenciana i coneixedor del mercat, la seua història i funcionament, Paco Alonso, es dissenyaran itineraris pluridisciplinaris dins del Mercat per a il·lustrar aspectes com la domesticació de les plantes al llarg de la història i de la geografia i la biotecnologia contemporània (Jose Pío Beltrán, biòleg molecular de plantes), les fermentacions (Juli Peretó i Emília Matallana, bioquímicos), els colors dels aliments (Tomás Matus, biòleg de plantes) o les espècies (Juli Peretó). Es preten realitzar 6 sessions presencials, de 3 hores de duració aproximada.

B) Tallers: Es dissenyaran 4 tallers diferents per a adquirir conceptes de física (desenvolupat per Javier Buceta, biofísic de l'I2SysBio, a partir dels experiments del curs “Science & Cooking” de la Universitat d'Harvard; conceptes de química (desenvolupat per Anabel Terraes, química i divulgadora de la ciència); Olors, aromes, i sabors (desenvolupat pels investigadors de l'I2SysBio Tomas Matus i Consuelo Escrivá a partir d'un taller ja assajat amb èxit); i fermentacions (desenvolupat per Emília Matallana i Juli Peretó de l'I2SysBio a partir d'un taller assajat anteriorment en tres edicions del Congrés d'Investigació Biomèdica de València. Es realitzaren un total de 12 tallers en les instal·lacions del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València.

C) Gastronomitos: es tracta d'una sèrie de vídeos curts en els quals es desmitifiquen, mitjançant explicacions científiques i demostracions pràctiques, creences populars relacionades amb la cuina amb poc o cap fonament. Els vídeos estaran accessibles en la web i en el canal Youtube de la UCC+i UV i seran distribuïts per xarxes socials.

D) Guia pràctica de tallers de cuina i ciència: publicació basada en les fitxes pràctiques i els tallers de “Ciència i Cuina: guia del professor” elaborats per Fernando Sapiña i Anable Terraes. La publicació es realitzarà tant en format paper com digital amb accés obert.