Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Cuinant la divulgacio cientifica

L'eficàcia d'aprendre ciència a través de les explicacions científiques dels processos culinaris està ben demostrada i existeix extensa bibliografia i experiència sobre aquest tema. En la nostra institució hi ha una tradició consolidada en la realització d'accions de divulgació de la ciència per mitjà de la gastronomia científica, sobretot a partir dels cursos i tallers que va desenvolupar aquesta UCC+i amb Fernando Sapiña, professor de Química Orgànica i investigador de l'Institut de Ciència dels Materials i també impulsor del grau de Ciències Gastronòmiques i del Gastrolab de la Universitat de València. La present acció pretén seguir aquest deixant, recuperar els materials que va llegar el professor Sapiña, juntament amb Anabel Terraes, i posar en marxa les següents activitats de divulgació científica lligades a la cuina, els seus processos i ingredients, dirigides a públics molt diversos amb l'objectiu principal de fer assequibles els conceptes i coneixements científics. Aquesta iniciativa forma part del Pla Anual d'Activitats de la UCC+i de la Universitat de València que ha estat cofinançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i el Ministeri de Ciència, Innovació i Univesitats (FCT-20-15552 i FCT-21-17228).

A) Visites guiades al Mercat Central de València

B) Tallers

C) Gastronomitos

D) Guia pràctica de tallers de cuina i ciència:

TEMA FITXES
El midó i les salses 1-7
Les proteïnes dels cereals 8-11
L'ou 12-16
La reacció de Maillard 17
Fruites i verdures 18-20
Hidrocol·loides modelant l'aigua 22-26
El món dels greixos 27-30
Els lactis 31-36
La ciència dels gelats 37-42